Снимка: Колибри

 Eдно от най-енигматичните произведения на Вирджиния Улф - "Орландо" излиза у нас на 22 април. Романът е екранизиран през 1993 г. под режисурата на Сали Потър като филмът е носител на 25 фестивални отличия.

„Орландо“ представлява харизматична симбиоза между любовно писмо и биографичен очерк, който авторката посвещава на скандалната си бисексуална приятелка Вита Саквил-Уест.

Младият поет Орландо сменя пола и личността си като хамелеон и след близо четиристотин години на удивителни метаморфози се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка. Искрящото въображение на Улф изгражда панорамна визия за три епохи, а резултатът е творба, която зашеметява със своята дързост и ексцентричност.

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е една от най-видните фигури в историята на литературния модернизъм. Между двете световни войни тя се подвизава в средите на лондонското литературно общество като член на влиятелния интелектуален кръг Блумсбъри. Автор на психологически необозрими романи, разкази и есета, Улф е изкусна в употребата на повествователната техника поток на съзнанието - запазената марка на литературата от началото на 20 век. Сред най-ярките творби на писателката са „Мисис Далауей“ и „Към фара“, както и монографичното есе „Собствена стая“.

"Орландо" у нас може да намерим в превод на Иглика Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase