Снимка: Reuters

Тиражът на новия роман на Харуки Мураками "Безцветният Тасаки Цукуру и годината на поклонничеството му" бе увеличен по спешност с още 200 хиляди екземпляра поради изключителния интерес към творбата, предаде ИТАР-ТАСС.

За увеличения тираж съобщи издателството "Бунгей сюндзю", което издаде книгата, излязла на пазара на 12 април, пише БТА. В много магазини на страната романът бе напълно продаден за броени часове. Феновете на писателя атакуват и музикалните магазини, където усилено се изкупуват дисковете на руския пианист Лазар Берман с изпълнения на клавирния цикъл на Ференц Лист "Години настранствания", който непрекъснато слуша главният герой на Мураками. "Юнивърсъл мюзик" също е поръчал допълнителни тиражи от тези изпълнения.

Главният герой в новия роман на Мураками е 38-годишен мъж - Тасаки Цукуру , който иска да изясни своето минало и поради тази причина се впуска в пътешествие. Това е първата книга на автора след последния том от трилогията му "1Q84", издаден през 2010 г. в Япония.

"Възнамерявах да напиша кратка история, но нещата се проточиха", разкри писателят. "Това не ми случва често - може би за пръв път от "Балада за невъзможното".

64-годишният Харуки Мураками е сред най-известните японски съвременни писатели. Той се ползва със солидна международна репутация и през последните няколко години неизменно е смятан за един от основните претенденти за Нобелова награда за литература. Книгите му са преведени на над 40 езика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase