Снимка: ИК „Изток-Запад”

Действията говорят повече от думите. Едва ли някой се съмнява в това. Доказва го и известният експерт в Бюрото по невербална комуникация на ФБР Джо Наваро и мениджърът Тони Сиара Пойнтър в книгата „По-красноречиво от думите".

Комуникацията в XXI век – вербална или невербална – е изключително развита. Въпреки множеството определения за думата комуникация, които се променят с всеки изминал ден, може би най-простото, разбираемо и правилно е: процес, при който хората и останалите живи организми обменят информация помежду си. Думите обаче далеч не са единственият начин за обмяна на информация между хората. Чрез действията си във всеки един момент ние издаваме нещо за себе си на околните – движенията на тялото, израженията на лицето, начинът, по който говорим, начинът, по който изразяваме емоциите си, стилът ни на обличане, предметите, на които държим, нашите съзнателни и несъзнателни жестове, постъпки и маниери, дори средата, в която се намираме, а също и обкръжението ни – всичко това е невербално общуване и то разказва много повече за нас от думите.

В съвместния си труд „По-красноречиво от думите“ Джо Наваро (специален агент от контраразузнаването на ФБР в продължение на 25 години) и мениджърът Тони Сиара Пойнтър показват как да тълкуваме и да използваме именно този невербален, универсален език с лекота и то в свой интерес с помощта на т.нар. невербална интелигентност. Авторите обясняват как чрез невербалната комуникация човек може да придобие способността да влияе на своите колеги и клиенти, да интерпретира невербалните сигнали на другите и да вниква за миг в техните действия и намерения, т. е. да държи успеха буквално в ръцете си. Когато се употребяват правилно, допълват Наваро и Пойнтър, невербалните сигнали са завършващият елемент, който може да обедини действията, думите, мислите и стремежите ни в единна цялост. Чрез тях можем да привлечем околните, създавайки невидими връзки – доверие, комфорт, продуктивност и уважение. Невербалните сигнали извличат най-доброто от нас в интерес на всички; те по-скоро обединяват и по-рядко разделят, по-често обвързват, отколкото отчуждават, смятат още двамата специалисти. „По-красноречиво от думите“ е подходяща както за работещи и бизнесмени, които желаят да постигат по-добри резултати в работата, така и за всеки, който иска да усъвършенства изкуството да управлява начина, по който околните го възприемат, за да си осигури траен успех във всяка една сфера.

Наваро е автор и на интригуващата и изключително успешна, както по света, така и у нас книга „Какво казва тялото“ (съвместно написана с Марвин Карлинс). С настоящото издание той и Пойнтър дават скритото (или пък най-очевидното?) парче от пъзела в името на личния ни успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase