Снимка: ЕРА

Да си припомним за Джон Ъпдайк - един от най-големите писатели на нашето време може с новото издание на „Заека се завръща“.

Безгрижните години на Хари Енгстръм-Заека са отминали. Импулсивният бивш спортист се е превърнал в зрял мъж. Но неговото търсене не е приключило, а бягството отдавна е невъзможно.

Сега Хари е оставил света шеметно да се върти около него, докато той се опитва да остане здраво стъпил на земята. Завладян от усещането, че няма какво повече да загуби, той открива свободата, за която е копнял преди години. Тя го плаши и го изкушава, заставя го да направи своя избор и да поеме последиците.

Книгата на носителя на „Пулицър“ е само част от поредицата романи, включваща още „Заеко, бягай”, „Заека богат” и „Заека се укроти”. Там главен герой е все Хари Енгстръм, а историите с него са публикувани в четири различни десетилетия.

Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.”

Джон Ъпдайк публикува 23 романа, сборници с разкази, поезия, критика и детски книжки. Неподражаемият му стил, изключителният му усет към детайла, специфичните му сюжети го оставят все сред любимите ни автори. Все пак именно той казва : "Всички сме възпитани да искаме разни неща, но светът като че ли не е достатъчно голям за всичките тези желания".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase