Снимка: ИК „Изток-Запад”

"Геният е 1 % вдъхновение и 99 % пот". Думите са на Томас Едисон. Според Скот Белски - създателят на сайта Behance, наличието на добра идея невинаги води до нейното реализиране. Има голяма разлика между креативността и способността да осъществяваш на дело интересните си хрумвания. В „Как се реализират добрите идеи“  американският предприемач с акцент върху творческите индустрии Скот Белски развенчава погрешното схващане, че страхотните идеи неизбежно водят до успех.

Креативността е важно и полезно качество у един човек. Благодарение на нея вдъхновението идва лесно, а често и доста бързо. За една идея обаче не е важно само да се появи навреме и да е страхотна, революционна, фантастична. В крайна сметка добри идеи се раждат всеки ден по света – колко от тях обаче биват реализирани?

Осъществяването на интересните хрумки не се случва просто защото те са добри, нито пък по случайност. Без значение дали някой има гениално решение на злободневен проблем, измъчващ много хора или пък творческата му мисъл е родила истински шедьовър, той трябва да превърне визията в реалност, за да бъде идеята му не просто гениална мисъл, а всеизвестен факт.

В „Как се реализират добрите идеи“ американският предприемач с акцент върху творческите индустрии Скот Белски – основател и изпълнителен директор на Behance (водеща в света платформа за портфолио на творчески настроени хора с креативни идеи, радваща се на милиони посетители месечно), прави на пух и прах погрешното и клиширано схващане, че всяка добра идея бива реализирана. Белски разглежда всички представи за същността на креативния процес, които граничат с фантастичното, приземявайки ги на нормалното им, човешко ниво.

Да имаш развинтена фантазия и да се радваш на сполучливи импровизации е ценно умение, заслужаващо похвала, но способността да осъществяваш на дело идеите си съвсем не е въпрос на някаква креативна гениалност. Нещо повече – за разлика от творческото мислене, всеки може да развие способността да довежда до край интригуващите си идеи като ги реализира. Единственото, което трябва да направи, твърди Белски в „Как се реализират добрите идеи“, е да промени организационните си навици, да се ангажира с по-широка общност и да развие лидерските си умения. По неговите думи „...креативните хора са познати с развинтената си фантазия: да импровизираш и действаш интуитивно в известен смисъл е святата същност на това какво правим и кои сме. Само че когато анализираме подробно как най-успешните и продуктивни творци, предприемачи и бизнесмени наистина осъществяват идеите си, се оказва, че „да имаш идея“ е само малка част от процеса, само един процент от целия път!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase