Снимка: ИК „Изток-Запад”

Позициите на десните в  България е събрана в книгата "Гласовете на прехода: Десните", чиято премиера ще е на 6 февруари от 11.30 ч. в "Гранд-хотел София".

Съставители на труда са Мартин Иванов и Орлин Спасов. Изданието съдържа интервюта на 24 от добре познатите лица на прехода, сред които са Филип Димитров, Иван Костов, Надежда Михайлова-Нейнски, Петър Стоянов, Едвин Сугарев и др.

"Гласовете на прехода: Десните" продължава поредицата, подготвяна от екипа на Института за съвременни дигитални архиви,в която са интервюирани ключови български политици от периода след 1989 г. Първият том - "Гласовете на прехода: Либералите", беше публикуван през 2011 г. Това издание сега дава думата на представителите на българската десница, които са били партньори на фондация "Конрад Аденауер" - СДС, ДСБ, Демократическата партия и Партията на свободните демократи.

Показани са гледните точки на 24 политици. Макар да принадлежат към една споделена част от политическото пространство, интервюираните далеч не винаги са били единомишленици. Ето защо разговорите илюстрират както важните аспекти на взаимодействие, така и някои линии на напрежение. Еволюцията на дясно-консервативното политическо пространство познава периоди на консолидиране, но и на силно фрагментиране.

Често процесите на разпад в единството следват естествени идеологически различия или разминавания във възгледите около практическите измерения на политиката в контекста на управление или в опозиция, отбелязват издателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase