Снимка: ИК „Изток-Запад”

Възможно ли е президентът на САЩ да обяви една война за спечелена точно в момента, в който напрежението започва да ескалира? Как можа финансовият министър на Съединените американски щати – финансист и почти милиардер – да каже през май 2008 г., че най-лошото от финансовата криза вече е преминало, а през август същата година да се окаже въвлечен в яростна борба за спасяване на световната финансова система? Това са само част от темите, които засяга щатският журналист и бизнесмен Джошуа Купър Реймо в изданието „Ерата на немислимото“.

Днес живеем в свят, в който самите идеи, които направиха Съединените американски щати велики, застрашават бъдещето на американците. Плановете ни постоянно се объркват, а провежданите от държавите политики в по-голямата си част се провалят. Капитализмът, предназначен да улесни живота ни, увеличава така или иначе огромната пропаст между бедни и богати с всеки изминал ден, а мерките срещу глобалната финансова криза само влошават нещата и ние задълбаваме все повече. Опитите ни да противодействаме на тероризма по света създават още и още терористи, а решенията и стратегиите на еколозите да опазят определени изчезващи видове водят до тяхното заличаване. Това Джошуа Купър Реймо нарича живот в „Ерата на немислимото“.

В тази ера, твърди Реймо, властта – такава, каквато я познаваме – е изместена от нещо коренно различно. Позовавайки се на историята, икономиката, психологията, имунологията, теорията на системните и мрежови взаимодействия, Реймо предлага изцяло нов модел на разбиране на опасния и непредсказуем свят, в който живеем. Самият той казва: „Започнах да проумявам, че Хизбула, Китай и онези мои приятели, работещи на места като „Гугъл“, споделят нещо повече от едната амбиция за промяна, че те са преоткрили този инстинкт, бяха го усвоили до съвършенство. Във всяка компютърна операция, във всяка тяхна инвестиция, както и в бомбите на атентаторите самоубийци, личи белегът на една много по-голяма промяна, която неумолимо се приближава към нас. Усещате ли я?”

В „Ерата на немислимото“ авторът разисква и други наболели въпроси като глобалното затопляне, разпространението на ядрени оръжия, огромният дълг на САЩ към Китай, натрупан за по-малко от десетилетие и др. Гласът на Реймо е ясен и точен, може би защото принадлежи на икономист, роден и израснал в Ню Мексико, САЩ, който още в тийнейджърските си години се ориентира към писането: тогава се запалва по летенето и пише книга за преживяванията си като пилот. Завършва Чикагския и Нюйоркския университет, а през 1996 г. става най-младият главен редактор на сп. „Тайм“, впоследствие и чуждестранен редактор в същата медия. Реймо е и изпълнителен директор на „Кисинджър Асошиейтс” – консултантска фирма на бившия секретар на САЩ Хенри Кисинджър, както и член на съвета на директорите на „Старбъкс”, „ФедЕкс” и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase