Портрет на Братя Грим. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

"Имало едно време..." - така започват любимите за всяко дете истории. Приказките на братята Якоб и Вилхелм Грим за Пепеляшка, Червената шапчица, Снежанка, Хензел и Гретел - са известни и обичани по цял свят, предаде ДПА.

Събраните от Братя Грим "Детски и семейни приказки" са издадени за първи път преди 200 години - на 20 декември 1812 г. Оттогава те са преведени на повече от 170 езика и са сред най-известните приказни истории в света.

Първото издание, което се съхранява в Музея на Братя Грим в германския град Касел, е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2005 г.

"Приказките са древните истории на човечеството. Вилхелм и Якоб Грим правят опит да съберат всичко, отнасящо се до древните германски времена", казва Холгер Ерхард, професор в университета на Касел.

"Тези истории ни връщат в зората на времето. Приказките на Братя Грим например включват мотиви от древни индийски басни, датиращи от първи век", допълва експертът.

Повечето приказни истории носят дълбоко послание. "Хората вероятно винаги са разказвали на децата си приказки и митове с образователна цел", казва още Ерхард, който е специалист по делото Братя Грим.

Историите са поучителни, при това не само за малчуганите. "Дори и възрастните могат да научат нещо от приказките - например да открият обяснение за природни феномени като гръмотевиците. В крайна сметка някой трябва да ги е предизвикал", обяснява професорът.

Якоб (1785 - 1863) и Вилхелм (1786 - 1859) Грим започват да събират приказки през 1806 г. Братята попълват колекцията си най-вече, като се срещат със свои познати, които им разказват приказни истории. Първи своя принос дават две семейства от Касел, а по-късно и съпругата на шивач на име Доротея Фийман. "Впоследствие Братя Грим променят тези истории. Плод на труда им са приказките, обиколили света", разказва Холгер Ерхард.

В приказките често присъства добро малко момиче, което преживява нещо ужасно преди неизбежния щастлив край.

Книжката на Братя Грим първоначално не се радва на успех. Страховитите детайли, както и академичните коментари на братята, не помагат.

Вилхелм и Якоб Грим продължават да пренаписват приказките. Якоб се фокусира върху лингвистиката, политическите и религиозните аспекти, докато Вилхелм адаптира историите и им придава романтичен привкус. "Това е неговият най-съществен принос", казва Бернхард Лауер, куратор на Музея на Братя Грим.

"Порочните майки стават зли мащехи, голите принцове се сдобиват с пищни одежди, а бременността на Рапунцел остава тайна не само за злата вещица, но и за младия читател", коментира Лауер за англоезичен сайт по случай 200-годишнината от издаването на сборника с приказки на Братя Грим.

Някои критици обаче упрекват братята в прекаленото опростяване на историите чрез омаловажаване на двусмислените аспекти и скритото значение.

Приказката за Червената шапчица например има силен еротичен оттенък, казва 60-годишният актьор Илья Рихтер. "Ако трябва да сме обективни, смисълът е абсолютно за секс", смята той.

Холгер Ерхард приписва по-късния успех на приказките отчасти на добавените от братята илюстрации в следващите издания.

Братя Грим правят нещо повече от това да събират приказни истории от германския фолклор - те са и сериозни изследователи на корените и граматиката на немския език. И докато те не печелят толкова слава, колкото Гьоте и Шилер, Вилхелм и Якоб Грим заслужават признание за делото си, настоява Ерхард.

Братя Грим ще бъдат чествани в Германия през цялата следваща година. На 20 септември се навършват 150 години от смъртта на Якоб Грим, а на 4 април - 150 години от смъртта на Лудвиг Емил Грим - оригиналния илюстратор на приказките на двамата си по-големи братя, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase