Снимка: ИК „Изток-Запад”

Психологът Росица Георгиева, обучила се по системата на известния психотерапевт Карл Роджърс, написа книга, посветена на неговата терапия. „Психотерапията на Карл Роджърс” отговаря на нашумели напоследък въпроси, пространно разяснявайки как психотерапията се психологизира и какви са последиците и отговорностите, свързани с тази тенденция.

В съзнанието на повечето хора психотерапията е понятие, свързвано с името на Зигмунд Фройд. Смятана за интересна и загадъчна, тази професия определено е респектираща за широката общественост, а образът на психотерапевтите е изграден около умелото им проникване в дълбинното психотерапевтично обясняване на странното в човешката природа.

Дали именно заради своята загадъчност или по други причини, от известно време насам професията психотерапевт търпи сериозна промяна – в много от развитите страни тя отдавна не се възприема като екзотична и се е превърнала в масова. У нас през последните години психотерапията придобива все по-широка популярност, като постепенно е станала модерна и социално потребна дейност.

Специалността психология е една от най-предпочитаните и престижни дисциплини в университетите, но една от основните грешки, които студентите, желаещи да я изучават допускат, е че психология и психотерапия са едно и също нещо.

В действителност психологията има много други, различни от психотерапията, научни и приложни направления. Един от основателите и най-ярките представители на движението за хуманистична психология, което възниква в Америка в средата на миналия век и дръзко се определя като „трета сила“ в психологията наред с психоанализата и бихейвиоризма е Карл Роджърс.

В „Психотерапията на Карл Роджърс” са представени многообразието от системи и методи в съвременната психотерапия както и мястото и спецификата на личностно центрирания подход на Карл Роджърс сред тях. Роджърс е всепризнат и ненадминат майстор на емпатичната терапевтична беседа, която е представена в книгата с три негови автентични „емпатични интервюта“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase