Кърт Вонегът. Снимка: Reuters

На 12 ноември се навършват 90 години от рождението на световноизвестния американски писател, романист и сатирик Кърт Вонегът, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство.

Роден е в Индианаполис на 11 ноември 1922 година, припомня РИА "Новости". Той е най-малкото от общо три деца на архитекта Кърт Вонегът старши. Майка му Едит произхожда от богато семейство на пивовари. В годините на Голямата депресия бащата често остава без работа. Майката страда от психично заболяване и през 1944 г. слага край на живота си, припомня БТА.

Вонегът е студент в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк, в периода 1941-1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, участвала във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над Дрезден през 1945 година (взела над 60 000 човешки жертви), където е военнопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри "Кланица 5".

След войната Вонегът завършва университета в Чикаго, специалност антропология, и започва работа като полицейски репортер. Впоследствие напуска Чикаго и се заселва в град Скенектъди, Ню Йорк, работейки за "Дженеръл Електрик". През март 2007 г. Вонегът претърпява битова злополука в дома си в Манхатън и получава черепно-мозъчна травма. 84-годишният писател не успява да се възстанови и умира на 11 април 2007 г. в Ню Йорк.

Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си ("Закуска за шампиони"). Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението "вонегътизъм". В произведенията си Вонегът интегрира научно-фантастични елементи, като пътуване във времето ("Кланица 5"), а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

Сред известните му произведения са "Кланица 5", "Закуска за шампиони", "Бог да ви поживи, мистър Розуотър", "Фарс или Никога вече самота", "Котешка люлка", "Времетръс", сборниците с разкази "Добре дошли в маймунарника", "Виж пилето" и др. През 2005 г. излиза последната книга на писателя, сборникът с биографични очерци "Виж времето", завършваща със стихотворението"Реквием".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase