Снимка: Reuters
fallback

Белгиецът Давид Ван Рейбрук спечели френската литературна награда "Медичи" за есе за "Конго - една история", оповести журито за наградата, цитирано от Франс прес.

41-годишният Ван Рейбрук е не само есеист, но и драматург, поет, журналист, археолог и историк. Книгата "Конго - една история" постигна безпрецедентен успех, след като над 250 000 екземпляра от нея бяха продадени в Белгия и Холандия. В книгата е описана съдбата на народа на ДР Конго, включително през периода, когато страната е колония на Белгия, пише БТА.

Наградата "Медичи" за чуждестранен автор бе присъдена на израелеца Аврам Йехошуа за книгата му "Ретроспектива". Става въпрос изпълнен с меланхолия роман, посветен на творческия процес. В книгата си Йехошуа проследява конфликтните взаимоотношения между режисьор, сценарист, оператор и актриса повреме на заснемането на филм.

Наградата "Медичи" за френски автор спечели 43-годишната Еманюел Пирейр с четвъртия си роман "Обща феерия". Книгата й е като смесица от разказани истории, говорим език, есемеси и имейли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback