Снимка: ИК „Изток-Запад”

 „Полета на духа”  на Пиер Бурдийо излиза премиерно у нас по същата време и със световната му премиера. Авторът на книгата е може би най-известният френски социолог на ХХ век. 

Творчеството му наложи в модерната социология няколко магистрални понятия: поле като фундаментално пространство на социално съперничество, хабитус като принцип на действие на социалните дейци и символно насилие като изначален механизъм за налагане на отношенията на доминиране.

Сборникът  анализира модерността – това е социалният свят в  съвременните общества.

Бурдийо подчертава изключителното значение на борбата и конфликта за функционирането на дадено общество, като конфликтите се разиграват преди всичко в различните социални полета. Породени са от съответните йерархии и се основават на опозицията между доминиращи и доминирани дейци, а не се свеждат само до конфликти между обществените класи.

„Полета на духа” е сериозно заглавие със сложни теми, но с изчерпателен и брилянтно конструиран наратив, отбелязват издателите.  Книгата е част от един амбициозен проект: двутомникът „Полета“.

Първият том е именно „Полета на духа“, а вторият предстои да излезе в началото на пролетта през 2013 г. и ще се казва „Полета на властта“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase