Снимка: Еднорог
fallback

Въпреки че всеки се е срещал с творбите му, трудно може да се намери по-загадъчна фигура от Шекспир в световната литература. Така поне смята Бил Брайсън – автор на книгата „Шекспир. Светът като сцена“.

С присъщата си проницателност и лекота на перото писателят се заема с трудната задача да отсее измислицата от реалността в теориите за великия драматург, за когото е писано толкова много и същевременно се знае толкова малко.

Уповавайки се на малкото съществуващи неоспорими факти, Брайсън се опитва да проследи живота на драматурга и най-вече да вникне в средата, в която е живял, за да разбере защо се знае толкова малко за личността му.
Файненшъл Таймс пише: "Брайсън е добронамерен и забавен водач из тресавището на шекспирознанието."

Кой е бил всъщност Уилям Шекспир? С чувство за хумор и аргументирана преценка Бил Брайсън отделя специално внимание на множеството предположения и спекулации, които обкръжават личността му.

Неизчерпаем извор на интересни факти и анекдоти, той успява да превърне едно сериозно проучване в забавно пътуване във времето. Бил Брайсън ни напомня, че независимо от много спорове за личността, автентичността на творчеството и характера на барда от Стратфорд, той си остава Уилям Шекспир - човекът, преобразил завинаги английския език и световната литература.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Т.К.

преди 11 години

До Анонимен 1Амчи, да-а-а, особено ти ми се оТдаваш с лекота!

2

Тодор Карастоянов

преди 11 години

Днешният ден е особено удобен да говорим за Шекспир. Едва ли има друг гений, освен Омир, може би, който да издържи изпитанието на човешката памет 10-17 000 години. Барем днес замълчи, 2, а?!...

1

Анонимен

преди 11 години

ама много спецове са тези в България, и все едни висшисти, разбирачи, сигурно всичко им е наред и всичко им се удава с лекота

fallback