Фестивалът събира множество млади хора. Снимка: Булфото

Фестивалът „София диша” продължава и тази неделя, 12 август. Акцентът на второто издание за месеца на улица „Ангел Кънчев” е литературата. Между 16.00 и 22.00 часа участници и посетители заедно ще организират публично четене, където ще бъдат представени някои интересни български автори, ще има и литературни игри и изненади.

Специално за Литературния ден Лидия Кирилова, основателката на Handmade crew, ще разкрие и литературните си таланти. Тя заедно с други млади поети (повечето лауреати на младежкия конкурс за поезия „Веселин Ханчев”) ще представят изненадващ литературен пърформанс.

Те разкриват единствено, че ще четат верижно кратки откъси от книги, като всеки ще избере откъс, силно повлиял на литературните му вкусове и личностно развитие. Участие ще вземат Николай Трайков, Мартин Колев, Златина Димитрова, Андриана Спасова, Гергана Панчева. Те ще представят и своя „Офис за поезия”, Мартин Колев ще гледа на карти на посетителите и ще предсказва бъдещето им в стихове.

Петър Чухов ще представи проекта си “Поетически трубадурски двубои”. Той цели да събере на едно място автори, които иначе трудно биха могли да се срещнат на литературни четения или по страниците на периодичните издания. Поетите ще участват в своеобразно състезание, а публиката ще определи победителя.

В детството ще ни върне инициативата „Игри без играчки”. На „Ангел Кънчев” ще бъдат направени демонстрации на игри на открито – пиян морков, царю честити, ластик, скачане на въже, игра на държави, дама и други. Ще се раздават книжки с правилата на игрите с много илюстрации.

Почитателите на книгите-игри ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с двама от най-известните автори в бранша - Джордж М. Джордж (Георги Миндизов) и Ейдриън Уейн (Александър Александров). Всеки ще може да участва и в организирания от Knigi-Igri.net дебат по темата, както и да присъства на представянето на новата книга-игра „Калоян”.

В литературния фестивал в неделя активно участие ще вземат и онлайн сайтове, както и няколко издателства на книги. Към тях ще се присъедини и Британски съвет, който ще отбележи 200 години от рождението на Чарлз Дикенс, представяйки малко известни факти за живота и творчеството му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase