Снимка: Reuters

Романът на ирландския писател и поет Джеймс Джойс "Одисей" е вреден за литературата. Това заяви бразилският писател Паулу Коелю в интервю за бразилския в. "Фоля се Сао Пауло".  Авторът на 22 романа твърди, че "Одисей" е само чист стил без съдържание.

 Коелю смята, че в последно време много автори се опитват да направят впечатление предимно на другите писатели и по тази причина ги вълнува повече формата на произведението, но не и неговото съдържание, пише БТА.

Според Паулу Коелю един от виновниците за това е именно Джеймс Джойс с неговия "Одисей", сложен от стилистична гледна точка роман, пълен с главоблъсканици, в който действието се развива само в един-единствен ден - Блумсдей.

Паулу Коелю, чиито книги са преведени на 73 езика, обяснява известността си с факта, че е съвременен писател, въпреки различните мнения на някои критици.

"Затова мога да общувам с целия свят" - заключава Паулу Коелю. Вестникът отбелязва, че сега за печат се подготвя 22-ата книга на Паулу Коелю - "Ръкописът от Акра" ("Manuscrito Encontrado em Accra"). Той припомня, че по света са издадени над 140 милиона екземпляра от произведенията на бразилския творец.

"Одисей" на Джеймс Джойс, един от класиците на модернизма, неизменно влиза сред 100-те най-велики произведения на ХХ век. В същото време за него Стефан Цвайг казва, че това е произведение, създаващо повече слово отколкото свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase