Не за първи път осъвременяват роман на Джейн Остин. Това е кадър от филма "Разум и чувства", който също ще има нова интерпретация през 2013 г.Снимка: Reuters

Съвременна интерпретация на романа на Джейн Остин "Абатството Нортангър" подготвят писателката Вал Макдермид. Книгата ще бъде превърнат в "тийнейджърски трилър", съобщи в."Гардиън".

 Макдермид е шотландски автор, известен най-вече с криминалните си романи.

В центъра на сюжета на "Абатството Нортангър" е залегнало увлечението на 17-годишната Катрин Морланд по готическата литература. Тя е въвлечена в различни интриги, които я подтикватда се поучи от грешките си и променят характера й. "Абатството Нортангър" е смес от любовна история, сатира и готически роман, пише БТА.

По думите на Вал Макдермид тя ще преработи предимно най-вълнуващите и тайнствени моменти от романа на Джейн Остин, за да засили напрежението в тях. Макдермид подчертава, че няма да копира стила на Остин, тъй като това би било "самоубийство", а ще напише нова версия в свой собствен стил.

Книгата "Абатството Нортангър", преработена от Макдермид, ще бъде издадена от "Харпър Колинс". Очаква се тя да бъде пусната на пазара през пролетта на 2014 г.

"Абатството Нортангър" не е първото произведение на Остин, което се преработва от друг автор за съвременния читател по настояване на издателство "Харпър Колинс". През 2013 Джоана Тролъп ще осъвременява "Разум и чувства", а година по-късно ще излезе преработен от Кертис Ситенфелд вариант на "Гордост и предразсъдъци".

Романът "Абатството Нортангър" е написан от Остин в периода 1798-1799 г. Писателката продава правата за печат на произведението през 1803 г., но то е публикувано едва през 1817 г., половин година след смъртта на Джейн Остин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase