Снимка: Егмонт България

Историята в новия роман на Джулиана Багът ни праща в Северна Америка, където живеят нов вид хора – Чистите, чиито тела са без белези, здрави и превъзходни. Те са избрани да поставят началото на една нова, по-добра раса, докато долу, в града, всички останали се борят да оцелеят...

Главна героиня в "Чисти" е 16-годишната Преша, която живее с дядо си в склада на разрушена бръснарница. Скоро тя ще трябва да се предаде на специализираната милиция, за да бъде тренирана за войник... или за да бъде използвана за мишена, ако преценят, че е прекалено повредена и слаба. Но Преша не е слаба и не иска да се преструва повече.

Романът е пленително и тъмно приключение из един кошмарен свят, населяван от гротескни, странно привлекателни същества. Главна героиня напомня на постапокалиптична Алиса, впримчена в сюрреалистичен Свят на чудесата, пишат издателите на книгата.

„Чисти” излиза в САЩ в началото на 2012 годината, а у нас ще може да се открие по местата за продажба на книги от 17 юли. Правата за екранизацията са закупени почти моментално от филмовата компания „Фокс 2000”, която стои зад хитовите заглавия „Боен клуб”, „Дяволът носи Прада”, „Телефонна клопка”, „Мъж под прицел”, „Вода за слонове” и още много, много други. Така скоро може да се насладим на постапокалиптичния свят на Багът, визуализиран с потресаващи кинематографични ефекти, коментират критиците.

От бръснарницата без покрив (където „в една посипана с прах стъклена кутия, пълна със застояла синкава вода, плуват три гребена, сякаш за тях времето е спряло”), през Разтопените земи, някогашни предградия, където пластмасовите детски площадки са преобразени в безформени разноцветни буци като „разкривени скулптури”, до Мъртвите полета, сред които Пясъчните създания се издигат, за да нападат живите, носейки със себе си пепел, която прилича на „копринения хастар на земята”.

Авторката редува брутално описателни сцени с остър хумор и силен диалог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase