Снимка: Булфото
fallback

На 87 години почина голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова. Семейството й съобщи, че тя е издъхнала след мъчитен едноседмичен престой в болница вследствие на кръвоизлив.

Тленните й останки почиват в Рио Кларо, Бразилия, където авторката на “Великденска ваканция” и “Приключенията на Фильо и Макензен”, живееше вече 23 години.

Свобода Бъчварова е написала още “Телеграма с много неизвестни”, а по книгата й “Литургия за Илинден” е създаден филма “Мера според мера”. Друг филм “Жребият” е направен по романа й “Земя за прицел”.

В киното я познаваме още и от сценариите й на “Опасен чар”, “На всеки километър”(съсценарист), “Между релсите” и др.

Последният й роман “По особено мъчителен начин” бе представен лично от нея в България, като писателката го описа като книгата на живота й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Ная

преди 11 години

Поклон! Почивай в мир!

15

lusi vasileva

преди 11 години

Ако Свобода Бъчварова беше остала в България след 1989гщеше отново да върне младежките си комунистически идеали.Нейният живот е метафора на прехода-млада ремсистка,разочарована от комунизма по времето на соца,става певец в черквата в Бразилия.В България нейните набори умират от глад и лиса на медицински грижи.

14

Думите не стигат

преди 11 години

За човек, който е осъзнал смисъла на съществуването, който неглижира дребните неща в живота, който е душевно извисен ....ПОКЛОН !!!

fallback