Вицепрезидентът Маргарита Попова почете на децата откъс от "Косачи" на Елин Пелин. Снимка: Az-deteto.bg

Общ преглед

 

"Обожавам мириса на книгите. Още като малка обичах да вися в библиотеките, да отварям прашните страници и от там да се появяват най-невероятните същества". Така Стефка Янорова въведе малките читатели в света на книгите. Звездата от малкия и големия екран сподели, че много обича приказки, а най-любими са й тези на Оскар Уайлд. Актрисата е посланик на стартиралата на 5 юни кампания "Забавното лятно четене"2012, заедно с Маги Благоева и Ивайло Захариев.

Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата за детска литература „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.

В кампанията, която се провежда за втора поредна година, ще се включат ученици от цялата страна. През септември ще бъдат определени победителите в категориите "Най-четящия град", "Най-четящото училище" и "Най-четената детска книга". Кампанията тази година се провежда под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като именно София стана победител от миналогодишната инициатива, в която се включиха 2 167 деца от 143 населени места в страната.

Пред учениците, дошли за откриването на кампанията, вицепрезидентът Маргарита Попова изтъкна ползите от четенето и ги насърчи да се интересуват от книгите.

"Светът е толкова красив и хубав, но не можете да го откриете и да му се насладите само ако гледате телевизия. Този свят може да се открие и да стане ваш, само ако много четете. Хубаво е човек да отваря книжките, да е любопитен. А също така да обръща внимание на авторите на книгите", обясни вицепрезидентът на децата.

Маргарита Попова сподели още, че най-щастлива се чувства именно когато има възможност да се прибере у дома и има на разположение един - два часа да се посвети на книгите. Вицепрезидентът се включи още в инициацивата като прочете на децата откъс от разказа "Косачи" на Елин Пелин.

"Забавното лятно четене" 2012 подготвя турне от следващата седмица, което ще премине през Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора. Очаква се малко по-късно организаторите на събитието да посетят и Благоевград, и Кюстендил.

Идеята е малките читатели да не се притесняват от плашещи на пръв поглед списъци със задължителни книги за четене през лятната ваканция.

Специално за Dnes.bg Ивайло Захариев сподели, че докато е бил ученик, този списък по никакъв начин не го е ограничавал, а напротив: единствено обогатил. Звездата от сериала "Под прикритие" обясни, че се е включил в кампанията, тъй като е почитател на четенето и иска, подобно на него младите да открият какво удоволствие се крие в книгите.

"Именно по този начин ще имаме по-добро младо поколение и културата ни ще се развие", обясни още актьорът. Той видя своята роля в кампанията като човек, който предава опита си на по-младите.

"Бих искал да покажа какво ме е впечатлило в книгите и да успеят и децата да потърсят същото удоволствие, което съм изпитал аз. Бих искал това лято да насърчавам млади хора да си попълват читателския дневнк в сайта", допълни още Ивайло.

Третият посланик в "Забавното лятно четене" Маги Благоева сподели, че за нея четенето на книги е като естествен процес, подобно на храненето и дишането.

"Наистина е клише израза, че четенето обогатява, само че това определено е единственият неповторим начин, по който всеки човек може да опознае както видимия свят, така и да преживее чуждия опит на душевните емоции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase