Снимка: ИК „Изток-Запад”

Радикалната прозрачност свързва всеки продукт с многобройните въздействия, които той оказва: въглеродни отпечатъци, вредни химикали, отношение към работниците и др., в систематизиран механизъм, оказващ влияние върху количеството продажби.

Радикалната прозрачност си служи с техническите постижения от ново поколение, които обработват огромно количество информация, за да я изложат в разбираем текст, който дава възможност за вземане на решение. Щом разберем въздействията на избора ни като потребители, можем сами да подобрим качеството си на живот. Целта на радикалната прозрачност е да направи достъпно огромното количество информация по разбираем и систематизиран начин.

С точна информация непрестанна поредица промени, налагани от потребителите, би заляла световната търговия – от най-отдалечената фабрика до местната електрическа централа, отваряйки по този начин нов фронт във войната за пазарен дял. Радикалната прозрачност ще внесе яснота за бизнеса по отношение последствията от това, което вършим, продаваме, купуваме и изхвърляме. Тя ще преобрази пазарната среда, за да осигури по-добра приемственост на огромното разнообразие от по-зелени, по-чисти технологии и продукти, които вече се разработват. По този начин ще създаде и далеч по-голям стимул да избираме тях.

Даниъл Голман, автор на изключителите публицистични бестселъри „Емоционалната интелигентност” и „Новата социална интелигентност”, продължава да развива блестящо тезите си с „Екологичната интелигентност”  и ни предупреждава за двуострия нож, който в крайна сметка се дефинира и контролира от властта на хората. Той се определя и от консуматорския ни манталитет, а очевидното решение е потребителският избор на всеки от нас; този избор е правилният и адекватен път към нашето „зелено” и ясно бъдеще.

Голман агитира за създаване на механизъм, който преценява влиянието и ефекта на всеки продукт, като предлага проста система, която да оптимизира екологичната необходимост от сътрудничество на хората не само помежду си, но и по отношение на тяхната среда.

Голман предупреждава: „Шоковете за глобалната икономика, като този с цените на петрола, създават синергизъм с търсенето на екологични подобрения чрез радикално пренасочване на разходите, стимулирайки по този начин спешната нужда от откриване на успешни алтернативи.” Авторът допълва, че след като контролът на данните се премества от продавачите към купувачите, би било добре компаниите предварително да се подготвят за промените в това море от информация.

Практическото правило, с което бизнесът работеше през последния век – по-евтиното е по-добро, бе заместено от нова мантра за успех: по-добро е хранителното, здравословното и хуманното. Сега, благодарение на „Екологичната интелигентност”, знаем с по-големи детайли как да изпълним тази мантра!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase