Три години след „Инес, моя душа“ Исабел Алиенде се завръща с новия исторически роман „Островът под морето“.

В центъра на повествованието е мулатката Зарите, чийто изпълнен с премеждия живот я отвежда от потопения в кръв остров Санто Доминго (днес Хаити) през 1770 г.

Така от опасния и безнравствен Нови Орлеан, с трудово ежедневие на селска робиня, тя стига до градския креолски живот, наситен с друг вид жестокости, но и с много приключения.

Едва деветгодишна, Зарите е продадена като робиня на французина Валморен, който е господар на една от най-големите захарни плантации на карибския остров.

Подложена на болезнени изпитания, мъки и унижения, преливащата от жизненост Зарите израства като решителна и благородна жена, която успява да извоюва свобода за себе си и за своите деца и да постигне щастието.

Превратностите на съдбата не я сломяват и не задушават насладата от живота и любовта.

В завладяващ разказ за бурното съществуване на тази робиня, чилийската писателка Исабел Алиенде („Къщата на духовете“, „Паула“, „Ева Луна“) рисува жестокостите на робството, бунта и освобождението.

Още по темата
7 сеп 2009 10:55
19 юли 2007 15:57

Книгата ни превежда през насилие, страдание и възмездие, преплитайки художествената измислица със знаменателни факти от историята на Карибието през XIII в., част от която е създаването на първата независима чернокожа република в Хаити.

Прочети откъс от "Островът под морето"!

Исабел Алиенде е родена на 2 август 1942 г. в Перу. Работи 10 години като журналистка в родината си.

Емигрира във Венецуела, където работи във вестник „Ел Насионал“ до 1984 г. Преподава литература в престижни университети в САЩ и пише романи, статии, романи, хумористични книги, пиеси и книги за деца.

Смята се, че е най-добрата латиноамериканска авторка на всички времена и я сравняват единствено с Габриел Гарсиа Маркес като мащабност на повествованието и богатство на езика.

Сред световноизвестните й книги са трилогията „Къщата на духовете“ (1982), „Дъщеря на съдбата“ (1999) и „Портрет в сепия“ (2000), „Ева Луна“ (1987) и „Приказки за Ева Луна“ (1989), „За любовта и сянката“ (1985), „Паула“ (1994) и много други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase