Като един от най-видните представители на американската литература, Марк Твен е известен със способността си да омайва читателите със своите думи, остроумия и сентенции.

В последната си творба – ръкопис с 429 страници, останал непубликуван един век, Твен обаче твърди, че е бил "хипнотизиран" от някогашната си секретарка, лична асистентка и довереничка Изабел Лайън.

Критиките срещу мис Лайън, която той разобличава като "фалшификаторка, обирджийка, алкохоличка, предателка и похотлива жена" за първи път стават публично достояние чрез автобиографията му. Твен е настоял мемоарите му да не се публикуват, докато не минат 100 години от смъртта му.

Тритомната творба се очертава като едно от литературните събития на десетилетието.

Онова, което ще открият читателите, е ненавистта на Твен към Лайън и тогавашния й съпруг, британеца Ралф Ашкрофт, който е бил негов бизнес съветник.

Малко след смъртта на съпругата си Самюъл Клемънс, познат като Марк Твен, дори дал пълномощно на Лайън. По-късно обаче, подтикнат от дъщеря си Клара, той я обвинил, че го поставила в състояние на хипнотичен транс за две-три години. Изразявайки злобата си в лично писмо, Твен я нарекъл също "лъжкиня, лицемерка, измамничка, конспираторка".

Той все пак съхранил цялата си злоба за своя дълъг и обвинителен ръкопис Ашкрофт-Лайън, на който е посветил много време през 1909 г.

Все пак остава неясно колко интимна е била връзката му с мис Лайън, която се присъединила към семейство Клемънс като секретарка на съпругата му Оливия през 1902 г., а след смъртта й две години по-късно станала дясната ръка на Твен.

Писателят и мис Лайън, разбира се, са били изключително близки. Твен твърди, че Лайън, която била близо 30 години по-млада от него, се е опитвала да го съблазни.

За най-близкия жив наследник на мис Лайън яростните критики в автобиографията на Твен отварят стари рани.

“Тя бе прекрасна жена, която наричаше Твен "Краля" и никога не е казала лоша дума за него, така че бе шокиращо, когато научихме какво е споменал за нея в ръкописа”, заяви нейният правнук Дейвид Мур.

Той бил на 29 години, когато Лайън умряла в Ню Йорк през 1958 г. на 94-годишна възраст. “Изабел никога не е изразявала недоволство и наистина го уважаваше”, добави Мур.

Специалистите си обясняват нападките на Твен към Лайън с внушенията на дъщерята на писателя Клара, която ревнувала от близостта на секретарката с баща й и от семейните тайни, до които имала достъп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase