Корица: Хермес
fallback

С наближаването на 2012 година, когато според календара на маите древната китайска „Книга на промените” и предсказанията на Нострадамус ще настъпи краят на света, хората все по-тревожно търсят знак за наближаваща глобална катастрофа.

В новата си книга „Надпревара за Армагедон: трите велики религии и заговорът за края на света” Майкъл Бейджънт дава своето тълкувание за причините, които могат да доведат до изпълнението на древното пророчество.

Прави го, като разглежда мотивите и целите на трите най-разпространени монотеистични религии – християнството, мюсюлманството и юдаизма – и тяхната роля в предстоящия Армагедон.

Според автора сред привържениците на тези религии има крайни фундаменталисти, които правят всичко възможно да ускорят идването на Апокалипсиса, описан в свещените текстове.

Това са световни лидери с голяма власт – политици, индустриалци и военни, които искат да владеят Йерусалим и оттам да управляват света, а политиката да е подчинена на религията.

В тази връзка авторът се пита възможно ли е да бъде спрян апокалипсисът, трябва ли да го наблюдаваме безучастно и можем ли да го спрем.

Бейджънт предлага и интригуващ анализ на религиозните вярвания и свързаното с тях насилие.

В книгата са жестоките кръстоносци, които тръгват да освободят Светата земя, като по пътя палят, грабят и избиват хиляди невинни, защото „такава е Божията воля”.

Не са изпуснати и войнствените мюсюлмани, които копнеят за световен халифат, както и отмъстителните евреи, които се заклеват да построят наново Храма на Соломон и тайно развъждат червени юници (според тях раждането на червена юница е знак, че се е появил юдейският Месия) с надеждата, че обещаният Месия ще прогони мюсюлманите от джамията Кубат Ал Сахра (най-старата мюсюлманска постройка) и ще им помогне да си върнат Йерусалим.

Кой е единственият истински Бог, на чиято воля трябва да се подчиним? – пита Майкъл Бейджънт – строгият християнски патриарх, ревнивият Йехова на евреите или взискателният Аллах на мюсюлманите?

Бейджънт ни приканва да не се оставяме религиите да ни манипулират, защото духовността е нещо лично и се нуждаем от едно толерантно общество, което приема различните проявления на Бог.

Майкъл Бейджънт е магистър по мистицизъм и религиозни познания, член на най-голямата масонска ложа във Великобритания, дългогодишен редактор на популярното списание „Масонството днес” и съавтор на редица книги, които поставят под съмнение разпространените схващания за историята на човечеството, Библията и живота на Исус.

Той е един от най-скандалните религиозни теоретици на нашето време, а сред известните му книги са бестселърите „Светата кръв и свещеният граал” (1982) и продължението й „Месианското наследство” (1986).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

бренеке-12

преди 13 години

Когато има криза много вървят тия измишльотини.Преди ни маниполираха със снежния човек,чудовището от онова езеро и т.н.

19

Svilen75

преди 13 години

Този може и да е масон, но явно може да мисли. Ако ще има природен Армагедон, то не се знае как и кога ще дойде и дали въобще ще го има. Но е вярно, че е по-вероятно ние сами да си го навлечем на главата. Основно - в борбата на идеологиите (капитализъм - комунизъм и т.н.), противопоставянето на държави, етноси, раси, и най-вече чрез глупавите религии. Религиите и вярванията, и ортодоксалните, и сектантските противно на всеобщото схващане са най-големия бич за човечеството, най-лошото изобретение на човешкия ум. Защото хората сме несъвършени. Прав е човека, кое е по-добре да си философ-масон или войнстващ религиозен фанатик??? Тази книга е много по-ценна от всичките религиозни книги на всички религии взети заедно, от всички сектантски предсказания на разни Нострадамуси и всички сектантскио-ясновидски вярвания изкривяващи знанията на Маите и други древни цивилизации.

18

Хм

преди 13 години

К'во се връзвате, бе? :) Излиза някаква простотия из нета (края на света, бла-бла), някакъв хитрец пише някакъв *** в стремежа си да изкара някой лев, а вие се вълнувате.. Я пийте по ракия - всичко ще ви мине :)Края на света ще дойде, ако рашките или мириканците натиснат копчето и литнат ракетките... Или когато китайците разберат, че досега са яли само гарнитурата.. *** те па верно почват да го разбират :) Така че - верно - яжте, пийте, носете си новите дрехи и не го мислете!! :)

fallback