Корица: Персей
fallback

Легендарният Брам Стокър е създателят на Дракула, който за пръв път се появява в едноименния му роман, поставил началото на мита за вампира и филмиран многократно.

Отпечатъкът, който писателят оставя в популярната култура и изкуство е огромен, а влиянието му върху развитието на жанра „хорър” - неизмеримо.

Култовият герой на Брам Стокър се завръща в книгата „Гостът на Дракула”, разказваща смразяващи кръвта истории, които демонстрират невероятния талант на писателя да ужасява читателите си и да изследва границата между живота и смъртта, доброто и злото, познатото и непознатото, съня и реалността.

„Гостът на Дракула” ни пренася в мрачен готически свят на цигански проклятия и кръвожадни вълци, възкръснали мъртъвци и отмъстителни призраци.

Изданието се състои от 9 кратки, мрачни и зловещи разказа, изследващи най-старите и първични човешки страхове – от непознатото и странното, от необяснимото, от животинската свирепост на нашето собствено минало и от неизвестността на нашето бъдеще.

В техния свят наглед обикновени неща хвърлят дълги и уродливи сенки и зад всеки ъгъл дебне някакъв древен, първичен ужас.

Той не обитава оплетени в паяжини замъци в Трансилвания, защото най-плашещото зло е прозаичното, тривиално зло, което дебне от мазето на съседната къща или от душата на най-близкия човек.

Ейбрахам „Брам” Стокър е роден на 8 ноември 1847 г. във Феървю, Ирландия. Завършва математика в Дъблин, а след това работи като театрален критик. След пълна със суперлативи статия за изпълнението на актьора Хенри Ървинг в ролята на Хамлет, двамата стават близки приятели.

Покрай него по-късно Стокър ръководи в следващите 27 години един от най-успешните лондонски театри.

През 1897 г. е публикуван неговият шедьовър „Дракула”, но до края на живота си той остава известен като управител на театър „Лисеъм” и личен асистент и близък приятел на най-прочутия актьор по онова време – сър Хенри Ървинг.

Романът „Дракула” и вампирският мит придобиват популярност и стават неразделна част от популярната култура след смъртта на Стокър и благодарение на успеха на два филма: „Носферату” на Фридрих Мърнау от 1922 г. и едноименния филм на „Юнивърсъл” от 1931 г. с легендарния Бела Лугоши в главната роля.

Сборникът „Гостът на Дракула” за първи път е публикуван през 1914 г., две години след смъртта на своя автор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback