Кандидат-кметът за София Стефан Софиянски и говорителя на ОДС Любен Дилов-син. Снимка: БТА

Електронна система за пряко участие на хората в управлението на общините през следващия мандат предлага ОДС.

Тя се нарича еVote и беше представена днес от кандидата на ОДС за кмет на София Стефан Софиянски и говорителя Любен Дилов-син.

Електронният портал дава възможност на гласоподавателите да инициират и да участват в дискусии, които след това да прерастват в гласувания.

„Дискусията може да бъде зададена както от управляващите, така и от потребителите“, обясни Стефан Софиянски.

Говорителят на ОДС Любен Дилов обясни, че след регистрацията си един потребител може да изразява не само собственото си мнение, но и чрез информирано съгласие да представлява семейството си, приятели, съседи – голяма група от хора.

След като приключи обсъждането системата ще се затваря за известно време, за да започне гласуване.

Дилов смята, че новата система може да върне доверието на избирателите и да премахне чувството у хората, че от тях нищо не зависи.

Първата дискусия е планирана за периода 14 - 20 септември, а темата е „Необходима ли е коренна промяна в схемата на градски транспорт в София и трябва ли той да мине изцяло на електричество“.

Гласуването ще бъде от 20 до 25 септември.

Стефан Софиянски предложи идеята тролейбусите да се превърнат само във вътрешен транспорт в различни квартали, а основният транспорт в София да бъдат електробуси - хибридни превозни средства, които се движат с електричество, но при нужда могат да преминат и на гориво.

„Като инвестиция електротранспортът е по-скъп, но като експлоатация разходите са по-ниски, а и има безспорен екологичен ефект“, мотивира идеята си Софиянски.

Той обеща, че ако спечели местните избори в столицата, еVote ще стане официалната система на общината.

„Системата не е затворено пространство за една политическа сила, могат да участват симпатизанти на различни партии. На този етап платформата е базирана на електронния сайт на ССД, но е с опция за разширяване“, уточниха създателите й.

Друга идея на ОДС е да има интернет канал, който да излъчва заседанията на общинския съвет на София, каквато вече е практиката в други общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase