Снимка: Булфото

Четири акта е съставила Общинската избирателна комисия в Пловдив на трима от кандидатите за кметове на града.

Причина за това са билбордове с техния лик, които са залели Пловдив преди старта на официалната предизборна кампания.

С два акта е кандидатът на "Кауза за Пловдив" и настоящ заместник-кмет по спорта Георги Титюков.

С акт за нарушение е и изключената от ГЕРБ общинска съветничка и кандидат-кмет от "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Нейни билбордове се появиха в града още преди няколко месеца и част от тях все още не са свалени.

С глоба е и все още нерегистрираният в ОИК кандидат за кмет Величко Апостолов.

"Глобите са в размер между 200 и 2000 лева и са за предизборна агитация преди определения за това период и незаконосъобразна реклама", съобщиха от Общинската избирателна комисия в Пловдив.

"Юристите ни разглеждат актовете и ще преценим дали да ги обжалваме, но е явно, че ОИК мери с двоен и троен аршин, защото актовете са съставени на определени политически сили, а на много други са пропуснати.", заяви пред Dnes.bg шефът на предизборния щаб на „Кауза за Пловдив Константин Георгиев.

"Глобите са административни пречки и аз ще ги обжалвам”, обяви от своя страна и Дани Каназирева, която е и юрист по професия.

"Актовете спрямо мен са незаконни, защото не съм вписан официално като кандидат-кмет", каза Величко Апостолов. По думите му Общинската избирателна комисия има право да налага подобни санкции само в предизборния период.

От ОИК-Пловдив поясниха, че официалната предизборна кампания за местните и президентски избори започва на 23 септември. Дотогава според закона никой кандидат няма право разпространява агитационни материали и поставя билбордове със собствения си лик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase