Настоящият областен управител на Пловдив и лидер на ГЕРБ в града Иван Тотев ще бъде силната кандидатура за кметските избори в Пловдив.

„Тотев е номинацията на ГЕРБ”, потвърди в Пловдив премиерът Бойко Борисов. По предварителна информация той е избран сред общо три номинации. Другите двама претенденти за кандидаткметската надпревара били кметът на район „Централен” Райна Петрова и бившият баскетболист и настоящ кмет на пловдивския район „Западен” Здравко Димитров – Зико.

„ГЕРБ възлага надежди на Иван Тотев, че ще промени статуквото в града и ще реши голяма част от проблемите на пловдивчани”, коментира още премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

За номинирането на Тотев за кандидат-кмет от ГЕРБ на изборите през есента се говори от парламентарните избори насам, когато Борисов го назначи на длъжност областен управител. Преди това Тотев беше кмет на пловдивския район „Източен”, чийто квартал е ромската махала „Столипиново”.

През последната една година Иван Тотев на няколко пъти влиза в пререкания с настоящия кмет Славчо Атанасов за редица теми, касаещи Пловдив. Тези дни стана ясно, че партията ВМРО-НИЕ, която в момента управлява в коалиция с БСП, ще подкрепи Атанасов за втори мандат.

Политолози в Пловдив коментират, че се очаква ожесточена битка за кметския стол на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase