Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рядък машинопис на шефьовъра на Антоан дьо Сент-Екзюпери, който включва обширни ръкописни корекции от автора, се предлага за продажба. Това е едно от само трите известни копия и бележи първия път, когато машинопис на класическата история е предложен за публична продан.

Той включва това, което се смята за първото писмено появяване на известните редове: “On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux”, в превод означава: “Човек може да види правилно само със сърцето. Същественото е невидимо за окото.”

В предишни чернови Сент-Екзюпери си “играеше и въртеше тази фраза назад и напред в главата си“, обяснява Сами Джей, старши специалист по литература в базирания в Лондон търговец на книги “Питър Харингтън“.

Машинописът е на цена от 1,25 милиона долара и ще бъде представен на Abu Dhabi Art, ежегоден панаир на изкуството, който се провежда в края на ноември.

“Малкия принц” е издадена в САЩ през 1943 г. на френски и английски и във Франция през 1946 г. Освен религиозни текстове, това е най-превежданата книга в света.

Историята е разказана от пилот, който среща малкия принц, който, както се оказва, е дошъл на Земята от далечна планета, където единственият му приятел е била роза. Сент-Екзюпери го пише в Ню Йорк, докато е в изгнание от окупирана Франция.

Томът е придружен от две свободни оригинални скици с молив на принца, включително предварителен дизайн за окончателната илюстрация на книгата на принца, който се завръща у дома, и чек, подписан от Сент-Екзюпери.

Машинописът е “наистина емоционален обект“, въпреки факта, че изглежда “неподражателен“ отвън, казва Джей.

Съдържа се в черна папка с карти без нищо на корицата и закрепена заедно на места – “чудесно импровизиран обект в известен смисъл“. Вътрешността на папката е "доста нежно“ пълна с драскулки, бележки и скици.

Едно от другите копия на машинописа е в Harry Ransom Center в Остин, Тексас, докато другото може да се намери в парижката Bibliothèque nationale de France. Версията, обявена за продажба, изглежда е единствената, която Сент-Екзюпери е запазил като свое работно копие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase