Снимка Фокус
fallback

В Иран всичко отиде по дяволите и всичко трябва да бъде пренаредено така, че отделни личности и отделни институции трябва да намерят отново своите интереси. И това не винаги става бързо, и невинаги става безкръвно. Така коментира събитията в Иран пред Фокус арабистът проф. Владимир Чуков.

В следващите 50 дни, по време на които трябва да бъдат организирани и проведени изборите за нов президент на Ислямска република Иран, ще бъдат неспокойни, каза още той.

"Ще видим кои ще бъдат кандидатите за наследници на Ибраим Раиси, вече започнаха наддаванията. Според мен, дори още в деня, в който самият Али Хаменей подписа указа, по силата на който той назначи Мохамед Мохмир за временен президент", обърна внимание проф. Чуков.

В Иран вече са разместени вътрешно-политическите пластове, които са на второ ниво. "Първо ниво, това е Аятолах Хомейни - духовният ръководител, а отдолу всъщност до вчера фактически беше неговият много голям вероятен наследник Ибраим Раиси.

Нещо повече, бившият външен министър - Амир Абдолахиан много често се сочеше като евентуален  сериозен кандидат за президент, което само по себе си подсказваше една приемственост. Сега обаче, някак си нещата се струпват и акумулират по начин, по който става дисхармония. Раиси, знаем неговото минало, много често той е наричан “касапинът от Техеран", човек, който в края на 80-те години, заедно с трима свои колеги в качеството си на прокурор е издал някъде над 30 000 смъртни присъди.

В момента, в който встъпи все пак като президент, той успя да организира, да стабилизира и да йерархизира тази сложна управленска пирамида в Ислямската република, в която се опита да балансира интересите на водещите институции - на духовния ръководител, на президентството, на парламента, на съдебната власт, на терикадите от Ком, на революционната гвардия, на армията.

Всички те имаха свое място и те функционираха по един определен тертип, по определена логика, наложена, зададена от принципите на Ислямската република", каза още проф. Владимир Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

аха

преди 4 седмици

Не съм специалист, но щом аятолахът и останалите висши фигури от властта са същите, няма основание за радикални промени, още повече кървави. Освен ако няма външно вмешателство и някое майданче да е подготвено. Но в случая едва ли е така.

81

Kоstas Linke

преди 4 седмици

ТОЗИ ЧУКК КАКВИ ГИ ГОВОРИ..АЯТОЛАХ ХОМЕЙНИ ПОЧИНА на 06 ЮНИ 1989 ГОДИНА !!..СЕГАШНИЯ Е АЛИ ХАМЕНЕЙ .

80

Денкоолу

преди 4 седмици

Каква мотивация трябва да имаш за да станеш Арабист? Всяко дете си мечтае като порастне да стане Арабист! Сбъдната мечта!

fallback