Снимка: БГНЕС

Предложения за промени, внесени в Закона за филмовата индустрия между първо и второ четене провокира бранша да се готви за протест.

Според председателя на Съюза на филмовите дейци, тези промени "драматично променят философията и основните принципи на Закона за филмовата индустрия. Режисьорът на "Ага" влезе в спор пред БНТ с депутата от ГЕРБ Евгени Будинов, който е вносител на проекта.

Поправките предвиждат за държавна помощ да могат да кандидатстват продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто.

Проблемът според режисьора е, че се създават условия средства, които са предназначени за производство на български филми, да бъдат пренасочени към създаването на телевизионни сериали и телевизионни филми, които да запълват съдържанието на частни телевизии.

По думите на  Милко Лазаров, това е нарушение не само на Закона за нормативните актове, но е и преко нарушение на Регламент 651 от 2014 година на ЕС.

Според Будинов 11-те асоциации, подписали отвореното писмо, имало 150-200 членове, а в киноиндустрията  работели 15 000 човека. Милко Лазаров контрира твърденията му, че става въпрос за много повече хора, а продуцентът Росица Вълканова написа отворено писмо до депутата:

"Не знам какво имахте предвид, когато многократно повтаряхте, че "протягате ръка" (към филмовата общност, вероятно), но то звучеше като някакво унизително благоволение.

Действително ли смятате, че Вие имате правото да диктувате условията и да определяте нашето бъдеще?
В предаването Вие заявихте, че подписалите писмото 13 организации в областта на филмовото производство нямат необходимата представителност и тежест, за да бъде чуто тяхното искане. Същевременно, Вие и колегите Ви от Комисията по култура, приехте безпрекословно становището на една единствена асоциация, АФТП, копирайки дословно техните искания за поправки във все едно Ваши предложения за допълнения в ЗИД-а.
Как да разбираме тази Ваша математика?

Как изчислихте превеса на тази една асоциация, която представлява 7 компании, за разлика от 13-те други оргнизации, в които членуват над 50 компании, без да броим членуващите творци?
Как изчислихте признанието и опита на членовете на АФТП като по-големи и заслужаващи внимние, при положение, че те са произвели общо 1 български игрален филм, а членовете на 13те организации са произвели над 90% от българските филми през последните 30 години?

По някакъв друг критерий, очевидно, по брой произведени сериали, може би, или реалити шоута, но ние не обсъждаме ли поправките в Закона за Филмовата Индустрия?

В предаването Вие споменахте, също така, че общата членска маса на 13те организации била 100 – 150 човека, а филмовата общност начислявала 15.000 души. Вие, вероятно, не правите разлика между творците, носители на авторски и сродни права, които създават филмите и техническите екипи, наети да ги реализират, но как тогава тълкувате предназначението на Закона за филмовата индустрия?

Не знаете ли, че бенефициенти на държавното подпомагане на филмовото производство са юридическите лица, продуцентските компании, а не актьорите, не осветителите, не декоростроителите?

Нима поставяте знак на равенство между становището относно закона на едните и на другите?", пише Росица Вълканова.

Днес се очаква да стане ясно дали и по какъв начин ще протестират представителите на филмовата индустрия, които искат промените в Закона за киното да бъдат оттеглени.

Пред БНР Милко Лазаров коментира още: "Ние не воюваме, ние отстояваме правата на филмовото изкуство. А текстът, който се внася между първо и второ четене в Народното събрание, далеч надхвърля обхвата на философията на закона, който беше приет на първо четене. Изведнъж драматично законът се обръща с главата надолу в последния момент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase