Снимка: Bulgaria ON AIR

Какво може да смути всекидневието на нормално на пръв поглед семейство разгадава режисьорът Михаел Ханеке във филма си "Скрито-покрито".

Сюжетът ни среща с Жорж (Даниел Отьой), който е водещ на телевизионно предаване и съпругата му Ана (Жюлиет Бинош) - редактор в книгоиздателство. Двамата имат 12-годишен син Пиеро и фамилията им е пример за образцово семейство.

Появата на странни видеозаписи размътва битието на героите и наяве излизат добре притаени, но отдавна съществуващи проблеми.

Ханеке обича да показва недостатъците на хората, подтискани под обсадата на вече приетите норми. Режисьорът е убеден: колкото и добре да се прикрива, човекът не може да избяга от себе си.

Суетното битие на персонажите се преобръща, а Ханеке много умело владее подобни ситуации. Доказал е таланта си във филми като "Код неизвестен", "Пианистката", "Времето на вълка", а с "Бялата лента" и "Любов" получава "Златната палма" в Кан.

"Скрито-покрито" му носи също доста отличия, сред които и ФИПРЕССИ, наградата за режисура и приза на екуменическото жури.

Режисьорът проследява човешкият страх, който постепенно плъзва и приклещва семейството. Страхът е притаен, като тайните, но именно той подтиква притихналите емоции  да излязат наяве, а лицемерната нравственост да се разпадне.

Гледайте "Скрито-покрито" на Михаел Ханеке на 26 октомври от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase