Снимка: Bulgaria ON AIR

Реверанс към подвига на обикновения войник прави Сергей Бондарчук с превърналия се във филмова класика "Те се сражаваха за родината" (1975 г).

Сюжетът ни връща към 1942 г. в разгара на Великата Отечествена война. Малка група войници се опитват да устоят на бомбардировките и нападения с танкове от немците край покрайнините на Сталинград.

Докато са на фронта, покрай безмилостните боеве, мъжете успяват да размишляват за живота и мирното време. Макар да разказва за най-мрачния период от човешката история, режисьорът не лишава персонажите си от чувство за хумор.

От една страна Бондарчук прави събирателен образ на войника, а от друга - посочва различната индивидуалност у всеки герой. Хората, събрали се на фронта произхождат от различни фамилии, имат собствен темперамент, отделни търсения в живота.

Филмът е екранизация на едноименния роман на Михаил Шолохов. Бондарчук снима военна драма, изпълнена с великолепни  батални бойни сцени, за чието заснемане не са били пощадени огромно количество пиротехника, а също участвие имат авиация и танкове.

Ролите са поверени на Василий Шукшин, Вячеслав Тихонов, Сергей Бондарчук, Георгий Бурков, Юрий Никулин, Иван Лапиков, Николай Губенко, Инокентий Смоктуновски, Ирина Скобцева и др

Гледайте "Те се сражаваха за родината" на 3 август от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase