Общ преглед
Димитър Маринов представи официално лентата с негово участие "Зелената книга" на София филм фест. Лентата получи "Оскар" за най-добър филм преди две седмици в "Dolby Theatre".

Във филма българинът си партнира с номинирания за най-престижния кино приз Виго Мортенсен и носителя на "Оскар" Махершала Али.

Лентата е "вдъхновена от истинското приятелство", което успява да преодолее расизма и класовото разделение. Действието се развива в периода на сегрегацията в САЩ през началото на 60-те години на миналия век. Димитър Маринов влиза в ролята на руския челист Олег.

Още по темата


"Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен", каза Маринов преди началото на прожекцията на "Зелената книга".

Актьорът се похвали, че става главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.

"Написал съм 12 реплики на български и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", каза още Маринов.

Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската. Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 4 месеца

Този още малко ще каже че филма е спечелил оскар заради него.

31

Анонимен

преди 4 месеца

Димитър Маринов е невероятен!

30

Анонимен

преди 4 месеца

Bravo !!!