Снимка: архив, Reuters

Актьорът Димитър Маринов се качи на сцената в "Dolby Theatre" като част от състава на филма "Зелената книга". И у нас се разрази истинска дискусия. Защото камерите уловиха един много важен детайл – малко българско знаме в джоба на сакото му. Българинът получи наградата от красивата актриса Джулия Робъртс.

Режисьорът Красимир Иванов коментира в студиото на "България сутрин", че не е бил трогнат от флагчето или подразнен от него, но не му е допаднало това, че Димитър Маринов е взел в ръцете си наградата "Оскар", която е за продуцентите на филма.

Още по темата

"В един момент се усещаш, че си малко нисичък и зад продуцентите няма никой да те забележи - нито като камера, нито като фотограф, финтираш и веднага се изнасяш към крайния десен ъгъл, ляв на зрителя, между Виго Мортенсен и г-н Алий, с един "Оскар" закичен. Това е тотална профанщина! Такова нещо не се прави!", категоричен беше режисьорът.

По думите му, ако случайно е попаднал български актьор на сцената и направи това, което Маринов е направил, му се прощава веднага, но човек, който има претенцията да е от 20 години в Лос Анджелис, няма право да държи този "Оскар". "Такъв актьорски номер не минава!", отсече режисьорът.

Красимир Иванов каза, че Маринов няма общо с наградата и не е заслужил да я държи, въпреки че е част от екипа.  Той допълни, че е останал разочарован от поведението му и заради начина, по който коментира други колеги като Робърт де Ниро. "Младежът изобщо не ме интересува!  Изгубих интерес към него", отсече той.

По думите му, Маринов няма право да твърди, че роля на негов колега с номинация "Оскар" е плоска. Нито пък да си позволява да казва, че филмът "Рома" на Алфонсо Куарон няма място на "Оскар"-ите. "Не мога да имам сериозно отношение към този младеж. Ставам безразличен, дори не съм краен", категоричен бе Иванов.

На срещуположното мнение бе журналистът Георги Тошев. Той обясни, че никой не може да му отнеме радостта като зрител, че на сцената на "Dolby Theatre" се е качил българин.  "Да, няма главната роля, но е интересен, а неговата история е наистина достойна за филм." Според журналиста, само емоцията и еуфорията е оставила Димитър Маринов в тази позиция със статуетката и това не е предварителна инсценировка. Георги Тошев уточни, че не споделя мнението в някои от интервютата на актьора, но участието му в "Зелената книга" е категоричен успех.

По думите му, в контектста на Холивуд, неговата стъпка е минимална, но в историята ни нямаме много подобни неща, с които да се похвалим. "Ние сме държава, която поради численост и език прави разходката до Холивуд нелесна. Всичко е въпрос на шанс и добро продуциране", отбеляза Тошев.

"Аз съм много щастлив, че имаме Димитър Маринов. С флагче или без флагче, той е там, филмът е добър и аз вярвам, че ще чуваме повече и много добри новини около български актьори извън България", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Георги Тошев допълни, че независимо от дебати в социални мрежи и всичко, което се каза и изписа за Маринов, това, че той е на сцената с "Оскар" в ръка, е изключителен успех за българина.

Тошев допълни, че все пак историята на Маринов и съдбата му да стигне там е въпрос на много шансове и срещи, които са му се случили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase