Снимка: А плюс Филмс
fallback

Общ преглед
"Българе, българе... Как съм ся аз озовал сред вазе? Туй ми е най-голяма грешка в живота. (Мал шанс ся зове по французки.) Неразбрано племе, братче! И не стига туй, ами го и овладели диви анадолски османлии.“

Още с появата си романът на Милен Русков "Възвишение“ "покръсти“ българите да се вгледат в предците си без излишен патос и страхопочитание. Сюжетът проследява смутното време на Османското робство, когато  "револуционните“ трепети често са приключвали с междуселски кражби на някой преминаващ заблудил се пътник или в тягостно протакване, характерно в комитетските среди.

Със смущаващо сложната идея да екранизира историческия роман се заема Виктор Божинов ( "Под прикритие“). Сложна, от една страна с пресъздаването на трудния наратив от романа, разказващ често от първо лице и същевременно, използващ сложни изрази от миналото. Също така на Божинов се наложи и да "възвиси" злополучните опити за исторически филми в последните години като "Дяконът Левски" и "Воевода".

Филмът сполучливо и вярно следва творбата на Русков (писателят е съсценарист, заедно с Виктор Божинов и Нели Димитрова) и улавя темпото на времето – тягостно, хаотично и същевременно комично.

Организацията на въстанието се оказва спорно понятие. Комитетите се  разбират мъчително, заради излишни бюрократични нагласи, които сами си измислят. Възвишените идеи на хайдутската чета за свобода често биват принизени от несъгласия помежду им, пусто перчене, а изстреляните куршуми по-скоро плашат някое пиле, отколкото турската армия.

Въстаниците обитават високото – планините, като скитащи зверове и същевременно огласящи върховете с гръмките си мечти и размишления и рядко слизат долу - в селата и градовете, където е смиреният народ.

Периодът е разгледан през призмата на двамата главни персонажи – пишман революционерите Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Героите са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) да предадат писмо на Левски. И докато дирят следите му в компанията на дръглива кранта - Дядо Юван, пътешествието им носи духа на трагикомичното донкихотовско вълнение, сплело мислите на прочутия герой на Сервантес "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с който небесата даряват хората".

Режисьорът няма да ни спести характерната за националността ни наивност и мнителност. Ще усетим и превзетото залитане на българите по чуждото, европейското, францужкото.

Постепенно ентусиазмът на персонажите отстъпва назад, за да бъде заменен от разочарованието и огорчението. Природата върви в синхрон с емоциите на четата и камерата на оператора Антон Бакарски редува гостоприемните сезони с мрачни и студени тонове.

В ролите ще припознаем както известни актьори като Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Димитър Рачков, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов и Кирил Ефремов, така и по-младите им колеги Христо Петков и Благовест Благоев. Музиката е на Петър Дункадов.

"Възвишение“ тръгва по кината от 10 ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Шоп

преди 6 години

Филмът е бомба!Най-после излезе човешки филм, прекрасна игра, звук и картина, нищо дразнещо не се натрапва, в идейно отношение е прекрасен. Искам да го гледам поне още два пъти и задължително ще си запазя и диск за вкъщи. Благодаря на създателите, а на ивохристовците ще кажа само ПНХ.

34

З.

преди 6 години

Прекрасен филм. Имах притеснения понеже харесвам романа, а въобще не си го представях екранизиран.... Да, ама не! Филмът успява да разкаже историята едновременно комерсиално и правдиво. Това не е исторически филм. Това е филм за човешкия дух и неговия скок нагоре към това що люби. Не филм за фалшивия плакатен футболен патриотизъм, а за истинското духовно възвишение, онова, от което боли, но и освобождава. Както и за липсата му. И за чудото му.

33

анонимен

преди 6 години

Важното е че продажниците са си взели парите от някоя фондация пропагандираща нов прочит на историята с цел толерантност и ... обезбългаряване. Жалко за хубавите български традиции в киното.

fallback