Снимка: архив, Reuters
Международният кинофестивал в Берлин също бе замесен в дебати за разнообразието във филмовата индустрия, предаде Асошиейтед прес. Отговаряйки на въпроси за това, че всички членове на журито са бели, неговата председателка Мерил Стрийп заяви: "Всички ние всъщност сме африканци".
 
Стрийп, която за пръв път оглавява жури на филмов фестивал, увери, че се ангажира с равнопоставеност на всички полове, раси, етнически групи и вероизповедания. Седемчленното жури ще избере носителите на наградите "Златна мечка" и "Сребърна мечка" на първия от големите европейски кинофестивали през годината.
 
"В журито на тазгодишното Берлинале доминират жените, а това е необичайно, когато става дума за група хора, която взима решения - каза актрисата. - Смятам, че по този показател Берлинале е в челните редици."
 
Попитана от египетски журналист дали разбира филмите от Арабския свят и Северна Африка, Стрийп отговори, че макар да не знае много за региона, се е превъплъщавала в образи на различни хора, свързани с различни култури.
"В края на краищата всички ние произхождаме от Африка - каза тя. - Берлинчани, всички ние всъщност сме африканци."
 
Председателстваното от Мерил Стрийп жури включва британския актьор Клайв Оуен, френската фотографка Брижит Лакомб, италианската актриса Алба Рорвахер, германския актьор Ларс Айдингер, британския кинокритик Ник Джеймс и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase