Снимка: архив, Reuters
fallback
Холивудската знаменитост Джордж Клуни заяви в интервю за сп. "Варайъти", че Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда престижните награди "Оскар", е отстъпила от позициите си през последните няколко години, що се отнася до представянето на малцинствата сред номинираните за отличията, предаде Франс прес.
 
Липсата на чернокожи актриси и актьори за втора поредна година сред 20-те номинирани за "Оскар"-ите предизвиква полемика в САЩ.
 
Режисьорът Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет Смит, съпругата на Уил Смит, увериха, че ще бойкотират церемонията на 28 февруари. Президентът на академията, г-жа Черил Бун Айзъкс каза, че е с разбито сърце и е огорчена заради бавните промени.
Oще по темата
 
Клуни, който е сред политически ангажираните холивудски творци, се намеси в дебатите, заявайки пред "Варайъти", че към 2004 г. е имало чернокожи сред номинираните за "Оскар"-и актьори, като Дон Чийдъл и Морган Фрийман.
 
След това обаче се създало впечатлението, че нещата са тръгнали в лоша посока. Според Клуни проблемът не е свързан единствено с вота на около 6000 членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, които са предимно бели и възрастни, а и с малкия брой филми, в които има роли за представители на малцинствата.
 
"Какви са опциите за представителите на малцинствата в киното?", се пита той. Клуни посочи 4 филма, които са можели да донесат на чернокожи актьори номинации за "Оскар"-и - "Крийд: Сърце на шампион", "Сътресение", "Безродни зверове" с Идрис Елба и "Бандата от Комптън".
 
"Смятам, че афроамериканците имат основание да казват, че Холивуд не ги представя достатъчно добре", отбеляза актьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Мартин

преди 8 години

"Афроамериканцимате право на награди" - заявил Джордж Клуни.Това е изречение, което само един расист може да изрече. Или ако не расист, то поне някой, който въобще не знае как да не бъде расист - но със сигурност е популист.Защото да не си расист означава да не ти пука за цвета на кожата при оценка на поведението и резултатите.

10

Hitar Petar

преди 8 години

Докато делят актьорите на "афроамериканци" и "американци" няма защо да се правят на великодушни...

9

Анонимен

преди 8 години

Е как иначе? Нали самия той е женен за арабела някаква.

fallback