Снимка: Форум филм

Още преди да са се състояли премиерите му - в Лондон и в Лос Анджелис, и да се е завъртял по екраните, седмият епизод на космическата сага "Междузвездни войни: Силата се пробужда", показа, че ще е най-голямото събитие в света на киното през 2015 година, а може би дори в цялата история на седмото изкуство.

Предварителните продажби на билети в интернет предизвикаха масова истерия. "Свидетели сме на невероятно събитие във филмовия сектор с безпрецедентното търсене на билети за "Междузвездни войни: Силата се пробужда" - съобщи специализираният американски сайт Фанданго. Ожесточеното търсене доведе до временен срив на сайта, а трафикът надмина 7 пъти обичайния. С рекордни продажби още през първия ден се похвалиха от IMAX и сайта Мувитикетс, припомня БТА.

Месец преди премиерата "Междузвездни войни: Силата се пробужда" на режисьора Джей Джей Ейбрамс постави първия си рекорд - само в САЩ бяха изкупени билети на стойност над 50 милиона долара. Водещият анализатор Пол Дергарабедян прогнозира, че филмът ще реализира над 100 милиона долара през дебютния си уикенд на екран. Експертът очаква глобалните приходи да надхвърлят два милиарда долара. А може би дори да надминат тези на най-касовия филм на всички времена - "Автар" на Джеймс Камерън.

"Този филм вероятно е най-очакваният от едно десетилетие насам", каза Дергарабедян за "Силата се пробужда".
Затова не е чудно, че седмият епизод на киносагата "Междузвездни войни" е най-обсъжданият филм през 2015 година. Това показва броят на споменаванията му в социалните мрежи и онлайн платформите. За лентата са писали рекордните над 230 милиона пъти, основно в ЮТюб и Инстаграм.

Сред споделилите мнението си за "Междузвездни войни: Силата се пробужда" се оказа и един от най-известните и влиятелни режисьори в света - Стивън Спилбърг, който има зад гърба си повече от 40 години успешна кариера в киното.

"Мисля, че "Междузвездни войни: Силата се пробужда" има шанса да се превърне в най-добрия филм на всички времена" - отбеляза Спилбърг.

Режисьорът на поредицата за Индиана Джоунс, на "Извънземното", "Списъкът на Шиндлер", "Челюсти", "Джурасик парк", добрият приятел на Джордж Лукас не всеки ден сипе подобни похвали, след като е гледал един филм. Самият Лукас, "бащата" на "Междузвездни войни", сега по никакъв начин не участва в проекта. Той обаче обеща да отиде на премиерата на филма. А президентът на "Лукасфилм" Катлин Кенеди разкри, че режисьорът вече е гледал седмия епизод на киносагата и видяното му е харесало.

Действието в "Междузвездни войни: Силата се пробужда" се развива 30 години след събитията в "Завръщането на джедаите". Във филма участват някои от старите звезди от поредицата като Харисън Форд, Марк Хамил и Кари Фишър, не липсват и нови актьори. За щастие на феновете на култовата космическа сага у нас седмият епизод тръгва по българските кина по същото време, както и по американските - на 18 декември. Другата добра новина е, че вече е готов сценарият на осмия епизод на "Междузвездни войни". Снимките започват през март следващата година, а лентата ще се появи по кината 17 месеца след филма на Ейбрамс.

Като цяло 2015 година ще се запомни като годината на блокбастърите и продълженията. Сред хитовите заглавия бяха "Бързи и яростни 7", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" и "Джурасик свят".

Филмът на Джеймс Уан с Вин Дизел и Пол Уокър от поредицата "Бързи и яростни" през пролетта зае третата позиция в класацията на най-касовите филми на всички времена, изпреварван само от "Аватар" и "Титаник". След излизането си на екран "Бърз и яростни 7" стана първият филм в международния бокс-офис, преминал границата от 1 милиард долара за рекордно кратко време - 17 дни. Зрителите се стекоха в кината не само, за да видят поредния добре направен екшън, но и да кажат последно сбогом на загиналия в автомобилна катастрофа само на 40 години Пол Уокър, който изпълняваше ролята на Брайън О'Конър. Лентата 4 седмици подред се задържа на върха в САЩ и Канада, преди в началото на май по кината да се появи третият екшън от поредицата с познатите комиксови герои Железният човек, Тор, Хълк, Капитан Америка.

Макар добре приет от зрителите, "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" не можа да се похвали с рекорди. Президентът на "Марвел" Кевин Фейги поздрави конкурентите по уникален начин. Той публикувал в Туитър снимка, изобразяваща актьора Крис Прат, яхнал Тиранозавър рекс пред възхитените погледи на героите от "Отмъстителите" Тор, Железния човек, Черната вдовица, Хълк, Капитан Америка и Хоуки.

Постижението на "Бързи и яростни 7" обаче беше подобрено от лентата "Джурасик свят" с изпълнителен продуцент Стивън Спилбърг. Продължавайки тиранозавърския си касов успех, филмът стана първият в историята на киното, преминал границата от 1 милиард долара приходи в международния бокс-офис за по-малко от две седмици. А тази лента е режисьорският дебют в холивудското кино на 38-годишния Колин Тревороу, който преди се бе занимавал само с независими проекти. Жалко, че не иска да снима повече филми за динозаври.
"Джурасик парк" е като "Междузвездни войни" - различните режисьори дават различен привкус на всеки филм от поредицата. Мога да участвам в следващ проект, но не и като режисьор" - обясни Тревороу решението си.
2015 година поднесе на любителите на киното и други приятни изживявания. По кината се завъртяха още две очаквани продължения на киносаги - "Спектър", новият филм за Джеймс Бонд, и последният филм по трилогията "Игрите на глада" - "Сойка-присмехулка - 2".

Още през първата си седмица на екран във Великобритания "Спектър" постави рекорд по посещаемост в родината си. На премиерата му в "Роял Албърт хол" в Лондон присъстваха членове на британското кралско семейство. С голям интерес новата история за агент 007 гледаха принц Уилям, съпругата му Катрин и брат му Хари.

Твърди се, че 24-ият филм за Джеймс Бонд е последният, в който актьорът Даниъл Крейг се превъплъщава в ролята на агент 007, а също, че Сам Мендес повече няма да седне на режисьорския стол. Така че любителите на поредицата за Бонд отидоха да видят Крейг за последно в ролята на супершпионина, а специалистите започнаха да правят предположения кой ще е следващият изпълнител, който ще се превъплъти в образа на агента на Нейно Величество.

За почитателите на "Игрите на глада" е ясно, че със "Сойка присмехулка - част 2" се слага край на поредицата, заснета по книгите на Сюзън Колинс. Последната част от трилогията, където носителката на "Оскар" Дженифър Лорънс отново играе ролята на Катнис Евърдийн, донесе невероятните приходи от над 2 милиарда долара от разпространението си по света. Хората се тълпят в кината, за да видят как Катнис се изправя срещу президент Сноу (Доналд Съдърланд) във финален сблъсък. Този феноменален успех сега може да бъде надминат само от "Междузвездни войни: Силата се пробужда". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase