Снимка: Форум Филм
fallback

Общ преглед
Да кажеш на самия Уолт Дисни, че не харесваш анимация, е повече от дързост. Такава може да си позволи само Памела Травърз – авторката на „Мери Попинз“.

Причината е, че близо 20 години писателката не дава правата за екранизация на нейната творба на американската компания. Прави го само заради липсата на пари, но без никакво колебание последната дума да бъде нейна. Така тя не разрешава филмът да е рисуван, както и променя част от песните и визиите на персонажите.

Историята за трудния път, по който се е появил известният филм на голям екран, ни разказват от компанията „Дисни“, а самата Травърз е представена като упорита, често непоносима личност, която таи много тъга от детството си. Все пак не е спестена харизмата на авторката, трогнала толкова деца по света с историята за детегледачката - вълшебница.

Екранизацията има огромен успех. Оригиналната музика и песента на Ричард и Робърт Шърман спечелва “Оскар“ на церемонията през 1965 година.

“Мери Попинз“ печели общо пет златни статуетки от своите 13 номинации: за най-добра актриса (Джули Андрюз), за най-добри ефекти, за най-добър филмов монтаж, за оригинална музика и песен. Сред номинациите са били тези за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий.

Що се отнася до самия филм „Спасяването на мистър Банкс“ това е първият опит, в който се описва легендата на киното Уолт Дисни. Образът му е изигран от Том Ханкс. Странното общуване между него и Травърз (Ема Томпсън) е изградено на лични преживявания от миналото на двете големи личности.

За Дисни е важно да получи авторските права над литературната творба, тъй като само така ще изпълни бащинското си обещание към двете си дъщери. За Травърз тази комуникация я връща в детството, където още бродят призраците на най-обичания от нея човек – баща й, изигран от Колин Фарел.

Едно от най-ценните качества на продукцията е сблъсъка на Дисни-поведението да радва децата с жизнерадостни истории, често преправяйки оригиналните текстове с безкомпромисната П.Л. Травърз, която не допуска да бъде осакатена книгата й.

Писателката не се трогва от омайните клишета на Холивуд и не се подава дори на веселите песнички на талантливите братя Шърман. Филмът, разказан от режисьора Джон Лий Ханкок редува отричането на „машината за пари“ от британската писателка с нейните спомени, които са в основата на негодуванието й. Другият плюс е актьорската игра на Ханкс и Томпсън в главните роли, както и поддържащите на Пол Джамати и Колин Фарел.

Препълненото с положителни емоции филмово студио Дисни, пък помага на Травърз да „се сдобри“ с детството си, като позволи да се даде надежда на героя й мистър Банкс, чийто прототип е нейния баща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Ха ха

преди 10 години

Е и??? Или и ти изповядваш слабоумията за злите масони, дето били сатанисти и пиели детска кръв? Ха ха ха. Невежеството винаги е раждало безумни нагласи у хората. Илюминатите в средновековието са били просто единствените просветени в областта на химията, физиката и метафизиката и тъй като останалите дори не са чували за тези неща, са ги смятали едва ли не за окултисти и вещери. Същото е и с масонството.

4

Гост

преди 10 години

Ох, малеле. На такива като възмутената по-добре някой да и хвърли един бой та да й дойде акъла. Илюминати, ала бала. Ама от къде се пръквате такива откачалки беееееее???

3

възмутена

преди 10 години

Ама за каква помощ на Дисни се говори? Тя нали е собственост на Илюминати!?!?

fallback