Снимка: Колибри

„Излетът и други подобни дандании“ на Джералд Даръл излиза у нас от 22 юли. Това е авторът, за когото през 1995 г. в. „Таймс“ пише: „Той пръв събуди света за случващото се с околната ни среда, а неговите книги и телевизионни програми допринесоха за създаването на не едно ново поколение естествоизпитатели и природозащитници“.

Сборникътсъдържа анекдотични откъси и неиздавани досега разкази за животни и необичайни житейски ситуации, някои автобиографични, други откровено белетристични, споени от искрящото чувство за хумор на автора.

Джералд Даръл (1925-1995) е британски писател и естествоизпитател, роден в Индия, известен като основател на Джърсейския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсейската зоологическа градина. След първата си експедиция в Африка през 1947 г. той посещава Парагвай, Аржентина, Сиера Леоне, Мексико, Мавриций, Мадагаскар...

За заслугите си към естествените науки е носител на Ордена на Британската империя. Брат му Лорънс, един от големите съвременни английски писатели, го насърчава да описва своите преживелици и в резултат Даръл създава двайсетина книги, които се радват на зашеметяващ успех в цял свят.

"Излетът и други подобни дандании" може да намерим у нас в превод на Павел Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase