Снимка: Reuters
fallback

"56 години любов" е насловът на срещата с кинорежисьора проф. Владислав Икономов по случай неговия 75-и рожден ден в Полския институт в София на 16 май от 18.00 часа. Входът е безплатен, съобщават организаторите.

Проф. Владислав Икономов /1938/ - филмов режисьор и сценарист, класик на българското кино, писател, завършва кинорежисура в Държавната висша школа за театър и кино в Лодз  /Полша/. Бил е професор в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където е ръководил и клас по кинорежисура.

Работил е като режисьор в Полша и в Студията за игрални филми "Бояна". Бил е асистент на полски майстори на киното като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Куц, Тадеуш Конвицки и други. Снима над 30 пълнометражни филма, многократно награждавани на фестивали в България и в чужбина. Сред най-известните му кинотворби са "24 часа дъжд" /1982/, "Фильо и Макензен" /1979/, "Денят на владетелите" /1986/.

Автор е на белетристични произведения и многобройни научни публикации, посветени на интересни явления в полското кино. През 2008 г. Владислав Икономов е удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство. Носител е наКомандорски кръст на Ордена за заслуги към Полската република /2011/.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback