Снимка: "Позор" ООД

Общ преглед
С киното на близкия Изток отново ще се срещнем като продължения на феста "Цветята на Корана". Този път от 16 до 31 януари филми ще ни предлага форума Sofia Menar Film Festival, който ще има обособена секция с късометражни филми озаглавена „Цветята на Корана”.

В нея ще бъдат включени 18 заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. Зрителите ще могат да видят най-добрите кратки филми, заснети през последните две години в Алжир, Иран, Йордания, Катар, Ливан, Мароко, Обединени арабски емирства, Сирия, Тунис, Турция и Палестина.

Сред селектираните филми са визуалното пиршество „Безумецът” на тунизиеца Хазим Бераба и турският „Хляб” на Корай Севинди, представени на фестивала в Кан тази година, отличеният с награда за най-добър късометражен филм на фестивала в Палм Спрингс „Бахия и Махмуд” на родения в Йордания Заид Абу Хамдан и палестинският „Собствено слънце” на Рами Алаян, отличен с наградата на журито на филмовия фестивал в Хюстън.

Безспорно усмивка ще предизвикат мултикултурният сблъсък на сирийката Надя Хамза „Фиаско”, в който младо момиче е готово да се омъжи за неподходящия човек, за да получи така желаната Зелена карта, но строгият й баща е на съвсем друго мнение, както и турският „Толеранс”, в който една витрина с изкусителни сладкиши ще стане причина погледите си да срещнат две съвсем различни личности.

Ливанецът Ели Фахид ще покаже, че и на 70 можеш да дебютираш на големия екран, стига да не се отказваш от мечтите си. Историята на симпатичната Джулия, може да разберем, ако гледаме „С участието на Джулия”, отличен с наградата на журито на филмовия фестивал в Бейрут.

Ще се запознаем и с Карим Абдерахим, един мароканец в Испания, който отчаяно иска да се завърне в родината си и разказва своята трогателна история в „Градът” на Гонзало Балестер.

За първи път в програмата на фестивала ще бъде показан филм от Обединените арабски емирства – „На пътя” представя живота на двама братя, които прекарват дните си на пътя продавайки зеленчуци, с които изкарват пари, за да купят лекарства на болната си баба. Филмът е с отличия от фестивалите в Дубай и Ню Йорк.

На някои от прожекциите ще има и специално подбрана селекция от сушени плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase