Снимка: Александра филмс
fallback

Общ преглед
Жената с трите гърди или дебелата лелка на летището – тези безсмъртни сцени от филма на Пол Верховен “Зов за завръщане”(Total Recall) от 1990 г са запазени и в неговия римейк, режисиран от Лен Уайсмън. Затова пък няма да може да се насладим на съществото, излизащо от корема на предводителя на съпротивата (изигран от Бил Най), тъй като в новата продукция персонажите не летят чак до Марс, а историята е ситуирана единствено на Земята. По този начин са засегнати темите, които светът не спира да обсъжда - ядрените войни, тероризма и кой има реална полза от бомбените атентати.

Уайсмън ни пренася във време след случила се химическа война, поради която планетата е разделена на Обединената британска федерация и Колонията. Героите пътуват от долния край на планетата до горния, преминавайки през ядрото на Земята. Подобно решение напомня малко за горната и долна земя, позната и от филма на Фриц Ланг “Метрополис”, където едни са привилегировани да живеят добре, докато други са принудени да изпълняват тежък физически труд, без да мислят особено за бъдещето си. Вместо Желязната лейди от филма на Ланг тук ще видим множество роботизирани войници, които държат в страх населението на долната земя.

Естествено Уайсмън не се спира на философската страна на историята, а залага на здрав екшън. Персонажите често изправят оръжие един срещу друг и за по-опасно - докато се намират в тесни и движещи се помещения, като  ултрамодерни асансьори или нещо като космически кораб, който ги пренася през различните земни полюси.

Главните роли са поверени на Колин Фарел, в чийто първообраз помним Арнолд Шварценегер. Кейт Бекинсейл е красивата му съпруга, изиграна в оригинала от Шарън Стоун. В триото се включва и Джесика Бийл, в чийто типаж преди 20-тина години гледахме Рейчъл Тикотин.

Най-любопитното всъщност е постапокалиптичната атмосфера, която пресъздава художникът Патрик Татопулос. Светът на онеправданите е пълен с червени фенери, довяващи асоциации с третия свят, улиците са заменени с мътни реки, на които плават лесно клатушкащи се лодки. Не може да ни убегнат и стилизираните сгради на бъдещето с външни стълби, магистрали по въздуха и разрушения, продължаващи да предвещават какви може да са последиците, ако светът не осъзнае на време колко страшно нещо е ядрената политика.

Филмът, подобно на оригинала, който се превръща и в най-скъпоструващата продукция за времето си, е вдъхновен от най-известния разказ на Филип Дик „Ние можем да си спомним всичко вместо вас“. Затова малко мъчно се приема факта, че са ни лишили от най-важната мистерия в проекта – реална ли е битката на главния герой Дъглас Куейд или всичко се случва в илюзорния свят на "Рикол" – компанията, която произвежда сънища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Г.А.Заров

преди 11 години

Колин Фарел в ролята на Арнолд Шварценегер !?!?!?!?!?!? Уат тъ фак ис дис бе ? Звучи все едно филма е биографичен за живота на Арнолд,и Колин Фарел се превъплащава в него.Леко неграмотно,може би,а?! Тхеййййййй....

52

чесно ви казвам

преди 11 години

Тя тази жена с трите гърди се показва точно за 3 секунди, и след това 15 секунди я дават само в главата.Иначе филма е много хубав. Само дето бат Арни си е бат Арни. Екшън сцените с него са някак мъжки. :)))По сценарий не се доближава по никакъв начин до оригинала. Ако очакваш да гледаш Стария филм с нови ефекти, ще останеш разочарован. Но ако искаш да гледаш хубав фантастичен екшън, това е филма.

51

Въпрос

преди 11 години

Блатечки играе ли в тоя филм?

fallback