Плакат: Позор
fallback

Третото издание на фестивала „Цветята на Корана“ ще стартира на 20 януари в Дома на киното с иранския филм „Светлина в мъглата“, отличен с наградата „Златна Афродита“ за най-добър филм на фестивала „Любовта е лудост“.

В рамките на месец в четири кинозали зрителите ще могат да видят специално подбрани програми с най-добрите ирански, палестински и марокански филми, както и заглавия от Турция, Ливан, Йордания и Египет.

Иранската кинематография ще бъде представена с 8 заглавия, сред които са най-награждаваният филм за 2009-та „Историята на Ели“, който спечели „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан „Полумесец“, отличен с цели 3 награди, включително „Златна раковина“ за най-добър филм.

Специална прожекция на фестивала ще има отличеният със „Златна палма“ филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“, който до този момент не е показван на екран у нас.

Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му „Ширин“, в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

Oще по темата
18 яну 2010 14:16
10

Ще видим и отличения в Кан "Амрика" на Шериен Даби, както и участвалия в официалната селекция на фестивала в Торонто "Празник всеки ден" на ливанския режиьор Дима Ел-Хор. 

Любителите на независимото кино ще се насладят и на "Капитан Абу Раид" на Амин Маталка, спечелил наградата на публиката на Сънданс и номиниран за Голямата награда на журито на престижния форум.

Пълна програма и информация за всички филми виж тук!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Петър

преди 13 години

Фестивалът е прекрасен, но той не е за всеки. Той не е за мюсюлмани или християни. Той е за интелигентни хора, които искат да разберат поне частица от друга религия, от друг свят. Той е за широкоскроени хора, които са готови да попият от света и различните му нюанси. Тероризмът и жестокостта нямат религия. В Иран, да, бият жените, но и в България ги бият, когато бащите ви се напият и тупат майките ви за без нищо. И това го казва един християнин, който ходи редовно на църква.

17

Турчинн

преди 13 години

името на фестивала ако беше Цветята на Библията нямаше да се възмутиш нали, малко веротърпение!!!...

16

Турчинн

преди 13 години

Нито в Коран-а пише нито Пророка Мухаммед наредил на мюсюлманите да убият немюсюлманите та бомбените атентатори предимно слагат бомби в джамии или на обществено ги взривяват, според Исляма да убиеш невинен човек е причина за постоянно пребиваване в ада !

fallback