Снимка: Позор ООД

За втора поредна година в Дома на киното беше открит фестивалът „Цветята на Корана”.

В продължение на месец зрителите ще имат възможността да видят избрана селекция от филми, заснети в страните от Близкия изток и Северна Африка.

Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на ИР Иран Голам Багери, посланикът на Сирийската арабска република Салах Сукар, съветникът по културните въпроси на Иран Мохсен Панаханде, както и много представители на културния живот в България.

Още по темата
14 яну 2010 16:04

Фестивалът се откри с филма „Плачещата върба” на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди. Филмът може да се гледа и на 18 януари в Евро синема от 19,15 часа.

Във филма Маджиди преобръща общоприетите представи за желанието на един незрящ да прогледне.

Сблъсква ни с вътрешните терзания на един човек, който не е сигурен дали зрението няма да съсипе досегашния му начин на живот.

Събитието ще продължи до 18 февруари в салоните на „Дома на киното”, „Евро синема” и „Червената къща”, като освен филмовата програма фестивалът ще предложи и вечер с литературно четене на персийски и арабски автори, дебат на тема „Ислямската заплаха отново на мода”, както и чайна церемония, на която по традиционен начин ще бъде сервиран ароматен ирански чай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase