Демонстрациите преди преговорите. На плаката пише: "Спасете хората от Графството". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Хобитът“ все пак ще се снима в Нова Зеландия, след като правителството сключи сделка за 25 милиона долара с Warner Bros, за да предотврати преместването на проекта в друга държава, предаде Reuters.

Кратък бойкот на профсъюза на актьорите постави на кантар решението къде ще се снима продукцията, а представители на Warner Bros пристигнаха в Нова Зеландия, за да обсъдят ситуацията.

Адаптацията в две части на фентъзи романа на Джон Роналд Руел Толкин ще струва 500 милиона долара. За да не изгуби тази инвестиция и да не накърни репутацията на Нова Зеландия, премиерът Джон Кей направи сделка с филмовата компания.

"Постигнато бе споразумение между правителството на Нова Зеландия и Warner Bros, което ще даде възможност двете части на "Хобитът" под режисурата на Питър Джаксън да бъдат направени в Нова Зеландия“, съобщи Кей.

Правителството ще внесе още утре законопроект в парламента, който да промени местното трудово законодателство, станало повод за разногласията.

Още по темата

Освен това Нова Зеландия ще увеличи програмата си за субсидиране на високобюджетни филми, като ще плати на Warner Bros допълнителни 7,5 милиона долара за всяка част на филмовата продукция.

Филмовото студио се е споразумяло с правителството за обща маркетингова кампания, която да рекламира страната като място за туризъм и правене на филми. Новозеландският кабинет ще покрие 10 милиона долара от разходите по кампанията.

Питър Джаксън снима трилогията по "Властелинът на  пръстените" в родната си Нова Зеландия, като това доведе до  разрастване на местната филмова индустрия и повлия положително  на международния имидж на малката страна.

Преместването на снимките на "Хобитът" щеше да донесе загуба  на Нова Зеландия  от 1,5 милиарда долара според експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase