На премиерата на „Двете кули“ през 2005 година червеният килим се простираше в продължение на мили по улиците на Уелингтън, столицата на Нова Зеландия. Стотици хиляди се наредиха край него, за да посрещнат звездите.

В обърната версия на колониализма фантастичната Англия на Толкин – Графството, беше преместена на 12 000 мили на другия край на света в Нова Зеландия.

Затова е трудно да си представиш, че предисторията на „Властелинът на пръстените“ – „Хобит“, може да бъде сниман другаде.

Тази седмица обаче снимачната площадка може да бъде преместена. Възможно е дори да отиде там, където според фантазията е мястото на Графството – в Обединеното кралство.

По време на рецесия беше трудно да се получи зелена светлина за филм с цена стотици милиони долари, пише ВВС.

Въпреки първоначалното си нежелание, се наложи Джаксън лично да се заеме с режисирането, за да направи проекта финансово жизнеспособен, а Warner Bros отвориха пътя за проекта едва миналата седмица.

Всички почувстваха облекчение – от продуцентите до туристическия оператор Ring Tour, чиито автобуси разхождат феновете из мястото на снимките.

Всеки очакваше нов инвестиционен хит, туризъм, блясък и най-важното за малка и изолирана страна – национална гордост.

И тогава синдикатите сложиха прът в колелото.

Не е ясно как започна, но актьорският синдикат на Нова Зеландия, „автономна част“ от Австралийския съюз на медиите и артистите (MEAA), се събудиха и установиха, че MEAA е пуснал препоръка по целия свят актьорите да се работят за „Хобит“.

Препоръката получи подкрепа и изглеждаше като потенциална спирачка. От една страна, бяха актьорите, които сочат несъответствията в условията, при които се наемат актьори от Нова Зеландия и тези, при които идват колегите им от другите държави.

От друга страна, бяха продуцентите, техниците и други актьори, притеснени от тази заплаха за прехраната им.

Появиха се дори теории на конспирацията, че Warner Bros използват заплахата да се оттеглят, за да си издействат данъчни облекчения.

Скоро се изясни, че става въпрос за нещо повече от филм. Въпросът е за национална идентичност.

Питър Джаксън може да се приеме за събирателен образ на идеалите на новозеландците.

Джаксън прави първия си филм през уикендите, той е продуцент, кинематограф, занимава се със специални ефекти, с грим, редактор, сценарист и дори изиграл две роли, включително сцена, в която се бие със себе си.

Не това обаче е уникалното в Питър Джаксън, а това, че остава в Нова Зеландия.

Вместо да отиде да прави филми в Холивуд, той прави някаква магия и парите започват да идват при него. Построи холивудско филмово студио в Уелингтън – малък ветровит град на края на света. Заедно със звездите, заедно с милионите, заедно с Оскарите. Последваха туристите. Накрая – и рицарското звание.

Ако способността да се справяш сам с живота и да действаш решително, е религия в Нова Зеландия, то Джаксън е нещо като бог.

Така че на синдикатите винаги ще им трудно да се преборят с него и след като получиха минимални отстъпки миналата седмица, гарантираха, че няма да има протести и стачки по време на снимките.

Проблемът е решен? Още не. Сега проблемът е, че Warner Bros са изключително чувствителни на тема стачки. Така че, въпреки уверенията на профсъюзите и правителството, което се ангажира да промени закона, ако се налага, все още има риск продукцията да бъде преместена в друга държава.

В изключително шоу на подкрепа хиляди обикновени новозеландци излязоха по улиците на страната да демонстрират в подкрепа на снимането на „Хобит“ в Нова Зеландия.

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей се срещна с представители на Warner Bros във вторник, но резултат от разговорите няма. И след тях шансовете са 50 на 50.

Новозеландците се надяват с демонстрацията на солидарност да убедят студиото, че са истинска задруга. Всички се молят вътрешните им борби да не им струват Средната земя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase