Непобедим. Плакат: Warner Bros.
fallback

И тази година зрителите няма да бъдат разочаровани от присъствието на добрите заглавия от американското независимо кино на Киномания.

Начело на заглавията са последните филми на Уди Алън и Клинт Истууд.

Киномания ще представи премиерата за България на най-новия филм на Уди Алън You Will Meet a Tall Dark Stranger. Оставайки верен на фарса, с него Уди Алън се завръща в Лондон (след като преди няколко години засне там “Мач пойнт”), за да демонстрира върхова форма пред зрителите.

Филмът отново изобилства от смешни гегове и блестящи реплики, вплетени в остроумен диалог, но не липсват и моменти на трагикомичен песимизъм.

Феновете на Уди Алън ще се окажат в плен на неговите комични дяволски схеми, изиграни от цял куп звезди, между които Наоми Уотс, Джош Бролин, Антъни Хопкинс, Антонио Бандерас и дори индийката Фрида Пинто (“Беднякът милионер”). А Алън обобщава движещата сила на You Will Meet a Tall Dark Stranger, като парафразира известния монолог на Макбет: “Всичко е само шум и гняв – и в крайна сметка не означава нищо”.

Киномания 2010 ще срещне българските зрители и с поредната въздействаща творба на неуморния американски ветеран Клинт Истууд.

На възраст, когато мнозина негови колеги се радват на заслужен отдих, той продължава уверено да стои зад камерата и да поднася на зрителското внимание все така стойностни киноистории, каквато е и “Непобедим” (Invictus).

Филмът, номиниран за Оскар за главна (Морган Фрийман) и поддържаща (Мат Деймън) роля, разказа вдъхновящата история на Нелсън Мандела.

Той проследява президентската кампания на 11 февруари 1990 г., но без амбицията да е политическа биография. Клинт Истууд представя историята като спортна драма.

Предизвикателството пред Мандела е да намери начин да се помири със силите, стоящи зад апартейда, които го хвърлят в затвора за 30 години. Южноафриканският политик осъзнава, че битката трябва да се води на ръгби терена. И се обръща за помощ към капитана на националния отбор по ръгби (носителят на "Оскар" Мат Деймън)...

Любопитно е, че тази година ще има още две съпътстващи Киномания филмови събития.

Преди кинопанорамата зрителите ще могат да се насладят на най-доброто от американското независимо кино на фестивала So!Indipendent (5-11 ноември).

След Киномания пък, от 29 ноември до 5 декември, ще гледаме “Балканска киноседмица”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

преди 13 години

Днес, много непрофесионално от ваша страна. Invictus излезе още миналата година, а новият филм на Истууд е Hereafter отново с Мат Деймън, но без М. Фриймън.

fallback