Снимка: Клас филм

След като международната публика на едни от най-престижните световни фестивали се срещна с Иван Черкелов и неговия последен игрален филм – „Раци”, в края на изминалата година, идва ред и на българските зрители да споделят емоциите си, след като преживеят историята на героите от филма.

И ако доскоро киното ни се бе отдалечило от българските зрители и се показваше повече на международни фестивали, то с този проект седмото ни изкуство отново се завръща сред хората, в градовете извън София, за да покаже, че съществува и че отново може да разсмива и да трогва.

На 25 и 26 февруари екипът на продукцията се разпръсква из 20 места, за да се срещне лично с българските зрители.

В първия ден гастролът ще премине през Смолян, Добрич, Стара Загора, Бургас, Русе, Търговище, Габрово, Враца и Плевен.

Втория ден прожекциите продължават в Пловдив, Варна, Велинград, Нова Загора, Сливен, Свищов, Силистра, Монтана, Ловеч и Ботевград.

Всеки град ще има уникалния шанс да се срещне с определен гост и да си поговори с него след прожекцията за българското кино.

Историята в „Раци” ни среща с двама младежи Доката и Дебелия, опитващи се да се съчетаят с всекидневието и да изкарват прехраната си криво-ляво през 90-те години на миналия век. Двамата се захващат със случайни занимания, изпречили се на пътя им.

Още по темата
17 ное 2009 16:36

Подобно на раците, които ловят в началото на филма, приятелите се движат леко встрани от случващото се в държавата, а към финала героите сами се хващат на въдицата на богати мафиоти.

В главните роли са Филип Аврамов и Валери Йорданов, а бизнесмените, които се включват в случайно, но неизбежно в живота им, са изиграни от Рангел Вълчанов и Николай Урумов.

Подобно и на другите свои филми – „Парчета любов” (1989), „Търкалящи се камъни” (1995), „Стъклени топчета” (1999), Иван Черкелов не изневерява на себе си и отново остава верен на своя различен авторски почерк, познат с преплитането на философски теми с визуални символи.

През 2006 г. режисьорът се появи с друг свой филм, сниман заедно с Васил Живков – „Обърната елха”. Продукцията беше окачествена от пресата като „филма, върнал международния престиж на българското кино”.

 В София филмът бе показан единствено в рамките на Киномания, а от 18 февруари може да се гледа в Дома на киното. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase