Кадър от "11-ият час". Снимка: Един свят

В света на документалното кино отново ще ни потопи фестивалът "Един свят".

Второто издание се открива на 23 ноември в Дом на киното. Първата официална прожекция е от 19.00 часа с филма на Леонардо ди Каприо "11-ият час", който този път е продуцент и сценарист.

Филмът изследва как човечеството пагубно влияе на екосистемите на планетата и показва какво може да се направи, за да я спасим.

50 водещи учени, мислители и лидери разискват във филма най-важните проблеми, пред които е изправена нашата планета и ние, хората. 11-ят час е последният момент, в който промяна все още е възможна.

Още по темата

Около два  часа преди това, на същото място ще се проведе акция „Домино“. Артистичната проява ще се опита да направи проблемът с промяната на климата виден за хората на улицата.

Следващият филм, който може да се види от програмата на фестивала е “Пианистът от Багдад”.

Продукцията обяснява какво означава освобождението на Ирак за обикновения гражданин. Оказва се, че за героя на филма бленуваната свобода е като нощен кошмар.

Филмът печели специалната награда на журито на фестивала Сънданс. Носител е и на други престижни отличия и може да се види от 18.30 часа в Евро синема.

Един от най-забавните и вдъхновяващи филми през последните години ще се покаже във Френски център. “Какво за мен” е уникално съчетание на музика, философия и практически послания за събуждане на човечеството.

Проектът печели голямата награда за най-добър документален филм на Red Rock Film Festival’ 08

От 20.00 часа пак там може да се гледа "Ние, децата на 20-ти век".

Режисьорът Виталий Каневски обикаля поправителни домове и затвори, за да заснеме едно общество в безизходно положение представено от децата от улиците на Сан Петербург и Москва. “Ние, децата на 20-ти век” описва двама млади руснаци хвърлени в карцер за убийство.

В Чешки център от 19.00 часа ще се прожектира филма на Стефан Вайнърт „С лице към стената".

Продукцията показва пет истории за мечтата за свобода и за насилническите методи на тайната полиция на ГДР.
Петте героя на филма са представители на около 72-те хиляди задържани от тайната полиция при опит да избягат от ГДР.

Вайнерт „започва историята оттам, където спечелилият Оскар „Животът на другите“ свършва. Изпипаните декори са излишни, режисьорът се нуждае само от кураж да остави потърпевшите да разкажат историите си“ , пише в. Ди Цайт.

Режисьорът дава думата на претърпелите насилие германци, за да се опитат почти терапевтично да излекуват болката си.

Втората прожекция в Чешки център започва от 20.30 часа. Филмът е на Андрей Алтъпармаков “Миньорите”.

Въпреки че живеят до един от най-богатите ни и бързоразвиващи се морски курорти “Слънчев бряг”, хората от близкото селище са затворени в тъмнината и опасностите на мините. Те живеят под земята, така както са го правели и техните бащи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase